Nagyvilág

Kelet-Ausztriában erősít a rendőrség

Belső átcsoportosítással igyekszik csökkenteni a betörések számát az osztrák rendőrség Bécsben, Alsó-Ausztriában és Burgenlandban - jelentette be az osztrák belügyminiszter egy hétfői sajtótájékoztatón.

Július elsejével egy külön egységet hoznak létre kétszáz rendőrből és rendőrségi szakértőből a kelet-ausztriai betörések megelőzésére és felderítésére. Három hónap után értékelik a csoport működését és döntenek arról, hogyan folytassa a munkáját és hogy növeljék-e a létszámát.

A minisztérium adatai szerint a betörések mintegy ötven százalékát külföldiek követik el, míg az összes bűncselekményt tekintve kevesebb, 28 százalék a külföldi elkövetők aránya. Az egység munkája sem “áll meg a határnál” – mondta Maria Fekter. Az osztrák rendőrség az Ausztriával szomszédos országok hatóságainak – a sajtótájékoztatón jónak értékelt – együttműködésére is számít.

A megelőzés mellett a lakosság biztonságérzetének növelését és a felderítési arány javítását is célul tűzte ki a belügyminisztérium. Az utóbbi miatt főleg a bécsi rendőrséget érték bírálatok. 2009 első öt hónapjában Ausztriában átlagosan a bűncselekmények 39,7, Bécsben 31,1 százalékát göngyölítették fel.

A tavaszi európai parlamenti választási kampányban talán a korábbinál is gyakrabban került napirendre Ausztriában a közbiztonság. Elsősorban a jobboldali-populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az annál mérsékeltebben bevándorlás-ellenes Szövetség Európa Jövőjéért (BZÖ) programjában szerepelt, de utóbb a kormánypártok is megszólaltak a kérdésben. Werner Faymann kancellár Brüsszelben szigorúbb ellenőrzést követelt a schengeni övezet külső határain, mert szerinte annak másfél évvel ezelőtti kiterjesztése óta erősen megnövekedett Ausztriában a “bűnözőturizmus”.

A koalíciós partnerek, vagyis az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) az osztrák hadsereg határőrizeti segédszolgálatának meghosszabbítását javasolták. A legutóbbi, 2008-as választásokon a 17,5, illetve 10,7 százalékát elnyert FPÖ és BZÖ viszont azt hangoztatja, hogy ideiglenesen vissza kell állítani a határellenőrzést az egykori schengeni határokon, ahogy az a 2008-as osztrák-svájci labdarúgó Európa-bajnokság alatt is történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik