Külföld

A boszniai főképviselő keresztbe tett a szerbeknek

admin
admin

2009. 06. 20. 22:10

A nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselője, élve széles hatáskörével, érvénytelenítette a boszniai szerbek parlamentjének több határozatát.

Valentin Inzko osztrák diplomata a Szerb Köztársaság (RS) parlamentjének azon határozatait helyezte hatályon kívül, amelyek alkotmányellenesnek minősítették az RS jogköreinek korábban történt átadását a szövetségi (szarajevói) hatalmi szerveknek. A főképviselő e határozatok hallatán felszólította a Banja Luka-i törvényhozást, hogy június 11-ig semmisítse meg a szóban forgó határozatokat. Ehelyett azonban azok megjelentek az RS hivatalos közlönyében.

A határozatok megvalósítása esetén veszélybe került volna a (szövetségi) állam és az entitások közötti hatásköri megosztás. Ezáltal ugyanis az RS parlamentje egyfajta vétójoghoz jutott volna a szövetségi állam szintjén hozott döntésekkel szemben, sőt még a nemzetközi közösség főképviselőjének hatásköreit is alkotmányellenesnek minősíthette volna – indokolta szombati lépését Inzko.

Banja Lukában felháborodás fogadta az osztrák diplomata lépését. “Inzko döntése ellenkezik a modern demokratikus gyakorlattal, mivel célja az alapvető emberi és demokratikus szabadságjogok felfüggesztése” – tudatta közleményében Milorad Dodiknak, az RS miniszterelnökének hivatala.

A boszniai szerbek ismételten felszólították Inzkót, hogy mondjon le jogköréről. Szerintük a főképviselő hivatala idejétmúlt módszer Bosznia-Hercegovina kormányzására. A szerbek élesen ellenzik a hatalom központosítását, míg a másik entitásban, a Bosnyák-Horvát Föderációban élő bosnyákok és horvátok szigorúbb központi államot szorgalmaznak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.