Nagyvilág

Körvonalazódik az uniós pénzügyi felügyelet

Uniós diplomaták szerint megállapodás született csütörtök este a brüsszeli EU-csúcstalálkozón a pénzügyi szervezetek felügyeletének európai szintű reformjáról.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke olyan elképzeléseket terjesztett az állam-, illetve kormányfők elé, amelyek új ellenőrző testület létrehozásáról, valamint három uniós felügyelő hatóság megerősítéséről szólnak. A most zöld utat kapott elképzelések értelmében az Európai Központi Bank (EKB) mellett testületet hoznak létre a pénzügyi rendszert veszélyeztető kockázatok kiszűrésére, a pénzügyi piacokat fenyegető veszélyek időben történő jelzésére. Különösen afféle veszélyeket kell érteni ezen, hogy egyik vagy másik bank akkora bajba kerül, ami magával ránthat más pénzintézeteket is.

Emellett megerősítenék a már létező banki, biztosítási, valamint értékpapírpiaci uniós felügyelő testület hatáskörét, és a nemzeti hatóságokkal közös hálózatba vonnák ezeket. E testületek mintegy döntőbíróságként kötelező érvényű határozatot hozhatnának olyan esetben, ha két különböző nemzeti felügyeleti szerv nem tud megállapodásra jutni egymással.

A csúcsvezetők azonban ezzel kapcsolatban leszögezték, hogy az új struktúra kialakítása “nem lehet hatással az egyes nemzeti költségvetésekre”. Ennek az elvnek a kimondása a britek követelése volt. A kiemelkedően fontos pénzügyi központnak számító London azt kívánja megakadályozni, hogy ezek az európai szintű felügyelő testületek kötelező jelleggel előírhassák Nagy-Britanniának valamely bajba került bank megmentését az állami költségvetésből, vagyis az adófizetők pénzéből.

Az értesülések szerint a briteknek azt is sikerült elkerülniük, nehogy túl nagy hatalmat kapjon a frankfurti székhelyű Európai Központi Bank. Az Európai Bizottság a mostani megállapodás alapján őszig elkészíti a szövegszerű jogszabályi javaslatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik