Nagyvilág

Elvállaltuk az EUREKA-elnökséget

Magyarország kész elvállalni a 2011-12. közötti időszakra az EUREKA elnökséget - jelentette be Varga István, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az EUREKA portugál elnökségét záró, Lisszabonban megtartott XXIV. Miniszteri Konferencián a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) közleménye szerint.

A tárca közleményében számolt be arról, hogy a miniszter részt vett a Lisszabonban megrendezett konferencián.

Az 1985-ben létrejött európai ipari kutatási együttműködési kezdeményezés, az EUREKA portugál eseményén 39 tagország magas szintű képviselői vettek részt. Az Európai Bizottságot Janez Potocnik kutatási főbiztos képviselte.

Magyarország – a közép-kelet- európai országok közül elsőként -1992-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, így a magyar EUREKA elnökség méltó keretet ad a magyar tagság 20 éves évfordulójának megünneplésére, valamint az eddigi magyar eredmények értékelésére – írja a NFGM közleménye.

Jelenleg 27 magyar részvételű EUREKA projekt fut, míg az elmúlt mintegy húsz évben 66 olyan EUREKA projekt zárult le sikeresen, amelyben magyar vállalatok, egyetemek, kutatóintézetek vállaltak szerepet.

A magyar részvételű EUREKA projektek számos technológiai területen – infokommunikáció, biotechnológia, gyártástechnológia, környezetvédelmi technológiák – mutatnak fel a piacon hasznosítható eredményeket. A legújabb nagysikerű fejlesztés a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem és a norvég G-I Flex Kft. együttműködéséből született SUPERFLEXROBOT projekt, amely a hagyományos ipari robotoknál gyorsabban és egyszerűbben programozható, ezért a kis- és közepes vállalatok (kkv) szempontjából lényeges kis szériás gyártásra alkalmas, intelligens látórendszerrel felszerelt hegesztő robot.

Az EUREKA kezdeményezés célja nemzetközi együttműködésben megvalósuló és a vállalati szféra részvételével zajló kutatás-fejlesztési projektek támogatása, amelyek kulcsfontosságúak az európai gazdasági versenyképesség és növekedés szempontjából. Az együttműködés hatékonyan képes összehangolni, mozgósítani az állami és vállalati pénzügyi forrásokat, így szerepe felértékelődött a gazdasági válság következtében.

Az EUREKA-tagállamok és az Európai Bizottság közös kezdeményezéseként 2007-ben elindult EUROSTARS program a válság által leginkább érintett kkv szektor kutatás-fejlesztési tevékenységét hivatott támogatni. Az eddigi pályázatok alapján a nemzetközi értékelésben résztvevő projektjavaslatok közel 40 százaléka nyert pénzügyi támogatást a program révén.
A konferencián Bulgáriát teljes jogú tagként felvették az EUREKA programba, Bosznia-Hercegovina pedig a csatlakozás első fázisába lépett. Az Európán kívüli országokkal való aktívabb együttműködést célzó stratégiának jegyében Dél-Korea társult ország pozíciót nyert.

Az EUREKA elnökséget 2009. júliusától Németország veszi át Portugáliától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik