Nagyvilág

Merényletben megöltek egy rendőrt Athénban

Ismeretlen támadók lelőttek egy civil ruhás rendőrt szerdán hajnalban Athén egyik északi, Ano Patiszia nevű külvárosában - közölték rendőrségi forrásból.

A tájékoztatás szerint a 40 esztendős áldozat a görög rendőrség terrorizmusellenes részlegének munkatársa volt.
A rendőr egy álló civil autóban ült – egy terrorcselekménnyel kapcsolatos ügyben érintett védett tanú házát őrizte -, amikor lelőtték. A két támadó motoron érkezett, és beszámolók szerint legalább 15 lövést adott le a rendőrre. Kórházba szállították a férfit, de már nem tudták megmenteni az életét.

A védett tanú Szofia Kiriakidu, aki 2004-ben a Népi Forradalmi Harc (ELA) nevű terrorista csoport elleni perben volt férje, Angeletosz Kanasz, a szervezet tagja ellen vallott. Az ELA négy tagját, akiket 2003 februárjában tartóztattak le, 2004 októberében első fokon 25 évi börtönre ítélték, majd egymás után feltételesen szabadlábra helyezték őket egészségügyi okokból.

Az ELA, amely 1974-ben tűnt fel a görög “fekete ezredesek” diktatúrájának bukása után, 1995-ben szüntette be működését, miután mintegy 250 merényletet követett el, elsősorban amerikai érdekeltségek, továbbá rendőrök, bankok és közintézmények ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik