Nagyvilág

A külföldi sajtó szerint nem kéne beszólni Iránnak

Az utóbbi napok iráni eseményei olyan kísértésbe vihetnek egyes szomszédos országokat és más hatalmakat, hogy befolyásolni próbálják a maguk javára az ottani fejleményeket, de feltétlenül ellen kell állni ennek a kísértésnek - vélekedett a The Independent hírmagyarázója.

A baloldali liberális brit újság kommentátora úgy indokolta véleményét a szerdai lapszámban, hogy „ez a legalkalmatlanabb pillanat arra, hogy bárki is befolyásolni akarja kívülről Iránt”. Megítélése szerint Barack Obama amerikai elnök kormánya ésszerűen viselkedett, amikor egyfelől kifejezte aggodalmát az állítólagos elnökválasztási csalások és a teheráni tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszak miatt, de nem támogatta a tüntetőket.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a Le Figaro elemzője is. Irán jövője Teheránban dől el, a nyugati demokráciák csupán aggodalmuknak adhatnak hangot, óva inthetnek az erőszak alkalmazásától, és követelhetik a közép-keleti ország hatóságaitól, hogy folytassanak le hiteles vizsgálatot az elnökválasztás hevesen vitatott eredményével kapcsolatban, ám Irán jövője nem Washingtonban vagy Párizsban dől el, hanem Teheránban. A konzervatív párizsi lap újságírója is helyesli Barack Obama amerikai elnök és az európai uniós államok reagálását az iráni eseményekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik