Nagyvilág

Kiüldözték a románokat Belfastból

Száznál több román állampolgár volt kénytelen elmenekülni lakóhelyéről az észak-írországi fővárosban, Belfastban, miután napokon keresztül rasszista indíttatású támadásoknak voltak kitéve.

A munkavállalóknak és családtagjaiknak, összesen 115 embernek, köztük kisgyerekeknek és várandós nőknek, egy templomban rendeztek be átmeneti szállást – írja a BBC. Előzőleg csaknem egy héten át szidalmazták őket helyi fiatalok, akik végül három lakást meg is rongáltak.

Szemtanúk beszámolói szerint egy hozzávetőleg húszfős banda terrorizálta éjszakánként a román családokat. Több lakás ablakát betörték, és az egyik levélládába állítólag kimásolt szövegrészletet dobtak be Hitler Mein Kampf című könyvéből.

(MTI)

(MTI)

A románokat befogadó templom elöljárói közölték, hogy a családok addig maradhatnak, ameddig szükséges. Az érintett dél-belfasti városnegyed utcáin rendőrjárőrök cirkálnak.

A negyed lakói tiltakozó demonstrációt szerveztek a közösség bevándorló tagjait ért támadások ellen. A tüntetők összetűzésbe keveredtek több fiatallal, akik éppen egy helyi kocsmából távoztak, és náci karlendítéssel provokálták, majd üvegekkel meg is dobálták a tömeget.

Nem először ér támadás kelet-európaiakat az északír fővárosban. Április közepén, szintén Belfast egyik déli negyedében ott dolgozó magyar nőket támadtak meg helybéli fiatalok. Egy nagy létszámú – szemtanúk szerint harminc főből álló – banda törte rá az ajtót a négy magyar nőre, akik a ház konyhájába menekültek a rendőrség megérkezéséig. A incidensről annak idején beszámoló Belfast Telegraph című helyi lap „rasszista indíttatásúnak” nevezte, a rendőrség hivatalosan „gyűlölet vezérelte” esetnek minősítette a történteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik