Nagyvilág

Hét halottja van a tüntetéseknek

Hétfő este hét tüntető vesztette életét az iráni fővárosban az elnökválasztás eredményének kihirdetése után kirobbant tiltakozó megmozdulásokban - közölte az iráni állami rádió.

A tájékoztatás szerint tüntetők egy nagyobb csoportja “megpróbált megtámadni egy katonai helyet” Teherán nyugati részén.

Szemtanúk előzőleg azt mondták, a nagy hatalmú Forradalmi Gárdához köthető, önkéntesekből álló félkatonai alakulat laktanyájából leadott lövések az Azadi téren kioltották legalább egy ember életét, és sokan megsebesültek.

Hétfőn több mint 100 ezren vonultak föl Teheránban, tiltakozva az ellen, hogy szerintük manipuláltak a szavazatokkal a múlt pénteki elnökválasztáson, így hirdethették ki győztesnek a hivatalban lévő államfőt, Mahmúd Ahmadinezsádot.

A tüntetés egész délután békésen zajlott, azután törtek ki az összecsapások, hogy besötétedett. A tüntetők ekkor autógumikat és szemeteskukákat gyújtottak fel. A francia tudósítók szerint a rendfenntartók többször belelőttek a tömegbe, majd a rendőrök könnygázzal oszlatták szét a megmozdulás még együtt maradt résztvevőit, miután sokan az erőszakos cselekmények láttán menekülni kezdtek a helyszínről. Egy iráni fotós szerint a milícia emberei a laktanya épületének tetejéről adták le lövéseiket.

A rend csak a hajnali órákra állt helyre az iráni fővárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik