Külföld

Brown: vizsgálat indul az iraki háborúról

admin
admin

2009. 06. 15. 18:35

Független, átfogó vizsgálat indul hamarosan Nagy-Britannia iraki háborús részvételének ügyében - közölte hétfőn délután a brit kormányfő, aki szerint a cél nem személyi felelősségek megállapítása, hanem a tanulságok levonása.

Gordon Brown a londoni parlament alsóházában tett nyilatkozatában közölte: a vizsgálat példátlan lesz mind a vizsgált időszak hosszát, mind a bizottság rendelkezésére bocsátandó információ kiterjedtségét tekintve. A kormánytól teljesen függetlenül végzendő vizsgálat 2001 nyarától az idei év júliusáig tartó, hét évi időszakot fog át.

A kormányfő szerint a neves szakértőkből alakuló testület “júliusi vége után a lehető leghamarabb” munkához lát, és várhatóan egy évig dolgozik a jelentésen.

Az iraki háború ügyében eddig két vizsgálat zajlott le Nagy-Britanniában, de mindkettő csak egy-egy részterületre összpontosított. Az egyik azt volt hivatva feltárni, hogy milyen körülmények vezettek David Kelly professzornak, Nagy-Britannia vezető mikrobiológiai szakértőjének, a védelmi minisztérium egykori iraki fegyverzetügyi főtanácsadójának öngyilkosságához.

Kelly 2003 nyarán vetett véget életének, miután kiderült: ő volt a forrása a BBC rádió egy riportjának, amely szerint a kormány az információ hamis voltának tudatában tett közzé egy dossziét a “45 perces bevetési készültségben lévő” iraki tömegpusztító fegyverekről.

A tragédiát vizsgáló, Lord Hutton felsőházi lordbíró vezette bizottság 2004 januárjára elkészült jelentése gyakorlatilag teljesen felmentette – a bírálók szerint fehérre mosta – a kormányt, és szinte minden felelősséget a BBC-re hárított.

Egy évvel később azonban egy másik, a hírszerzési tevékenységet vizsgáló független bizottság megállapította, hogy Iraknak az invázió kezdete előtt már szinte biztosan nem volt érdemi mennyiségű vegyi vagy biológiai fegyvere bevethető állapotban. Ez a jelentés is fölmentette azonban a kormányt a tudatos félrevezetés vádja alól.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.