Nagyvilág

Lukasenka nem megy Moszkvába

Az orosz-fehérorosz "tejvita" miatt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az utolsó pillanatban lemondta a részvételt a hét egykori szovjetköztársaságot tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) vasárnapi moszkvai csúcsértekezletén.

Andrej Popov fehérorosz külügyi szóvivő szerint Minszk az utolsó pillanatig várt arra, hogy Oroszország feloldja a diszkriminatív tilalmat a fehérorosz tejtermékek kivitelére, s mivel ez nem történt meg, kénytelen lemondani a részvételt az ODKB-csúcson.

Moszkva június 6-án tiltotta meg több száz fehérorosz tejtermék importját, és a már behozott áruk forgalmazását. Hivatalosan azzal indokolta a tilalmat, hogy a fehérorosz cégek nem tesznek eleget a decemberben bevezetett új orosz minőségi követelményeknek. Az Oroszországba exportált tej és tejtermékek évi mintegy egymilliárd dollárt hoz a konyhára Minszknek.

A tilalom valóságos oka azonban politikai. Moszkva és Minszk hosszabb ideje államszövetség létrehozásán fáradozik. Az utóbbi időben azonban valamelyest enyhült a Nyugat magatartása a diktátornak tekintett Lukasenka iránt, aki ezt kihasználva hiteleket, olcsó gázt és olajat követel Moszkvától, miközben az államszövetség alakítási folyamata lelassult.

A ODKB csúcsértekezletén közel húsz kérdést vitatnak meg a résztvevők, és az egyik fő téma az ODKB hadműveleti gyors mozgatású erőinek létrehozása lesz. Erről február elején egyeztek meg az ODKB februári moszkvai csúcsértekezletének résztvevői.

Andrej Popov fehérorosz külügyi szóvivő közölte vasárnap, hogy Minszk egyelőre nem kívánja aláírni a gyorsreagálású erők létrehozásáról szóló megállapodást. A fehérorosz külügyminisztérium közleménye szerint Minszk komoly támogatója ugyan a közös haderő létrehozásának, de “a partnerországok gazdasági biztonságának alapjait aláásó intézkedések megszüntetése nélkül nem lehet döntéseket hozni a biztonság más aspektusairól”. A külügyi tárca úgy fogalmaz, hogy az ODKB egyes tagjai által indított “kereskedelmi háború” fényében ez “a józan ész megcsúfolása” lenne.

Az ODKB Oroszországot, Fehéroroszországot, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Tádzsikisztánt, Örményországot és Üzbegisztánt tömöríti, továbbá megfigyelőként részt vesz benne Moldova és Ukrajna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik