Nagyvilág

Az USA támogatja a Nabuccót

Megváltozott az általános felfogás az utóbbi egy évben a Nabuccóról, tavaly májusban még szinte mindenki temette a gázvezeték projektjét, ma egészen más a helyzet - mondta Bayer Mihály Nabucco-nagykövet az amerikai kormány tisztviselőivel folytatott háromnapos egyeztetései végeztével.

Bayer Mihály negyedszer járt Washingtonban utazó Nabucco-nagykövetként, most először találkozott az Obama-adminisztráció tisztviselőivel; konzultált egyebek mellet az energiaügyi, a külügyminisztérium, illetve az alelnöki hivatal illetékeseivel. Úgy érzékelte, még formálódik az új amerikai kormány energiapolitikája, de biztosították afelől, hogy az amerikai támogatás a Nabucco mellett töretlen.

Washington értékelése a gázvezetékről nem változott, de nagyon fontos számára, hogy javítsa a kapcsolatait Oroszországgal. Az Obama-kormány ezért kerüli az olyan kérdések felvetését, amelyek ronthatják az amerikai-orosz kapcsolatok meghirdetett újraindításának esélyeit. Az amerikai üzenetek ezért valószínűleg puhábbak, körültekintőbbek, kevésbé harsányak lesznek, mint a korábbi kormány idején, de tartalmilag nem fognak megváltozni. Ennek kapcsán megjegyezte: úgy érzékeli, az oroszok tartanak attól, hogy a Déli Áramlat lemaradóban van a Nabucco projekthez képest.

“Jó benyomással megyek haza, látható, hogy az amerikaiak számítanak ránk, becsülik, amit csinálunk” – mondta az aznap hazautazó nagykövet. Az amerikai kormány elismerte, hogy a januári budapesti Nabucco-csúcsértekezlet sikeres volt, nagy lökést adott az egész folyamatnak. Az értekezlet eredményeként például megszűntek a finanszírozással kapcsolatos korábbi aggodalmak, és eltűntek azok az érvek is, hogy nem lesz gáz a vezetékhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik