Nagyvilág

Tudor újabb magyarellenes megjegyzése

A román sajtó újabb "cirkuszi" szórakoztatásnak nevezte Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt (PRM) elnökének élcelődését az EP képviselői mandátumok átadási ünnepségén.

A pénteki lapok beszámoltak arról, hogy Traian Basescu román államfő az előző nap beszédet mondott az európai parlamenti képviselői mandátumok átadási ünnepségén. Amikor az államfő megállapította, hogy bár különbözőek a romániai EP-küldöttség tagjai, mindannyian románok, Vadim Tudor, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) ugyancsak EP-képviselővé vált elnöke hangosan közbe szólt: “Sógor Csaba is román?” – utalva a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyik európai képviselőjére.

Vadim Tudor a pezsgős koccintásnál szintén elsütött egy poént, miszerint, ha megnyeri az őszi elnökválasztásokat, miniszterelnöknek nevezi ki Basescut (aki köztudottan nagy eséllyel pályázhat második államfői mandátumára). Valóban, a PRM vezére jelezte korábban, hogy maga is indulni kíván az elnökválasztásokon.

Igaz, a tavaly őszi romániai parlamenti választásokon a PRM pártja nem érte el a bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt, de a mostani EP-választásokon Gigi Becali üzletembert is a PRM listájára helyezve 8,65 százalékot szerzett. Mindkét embernek meglehetősen szokatlan, szalonképesnek korántsem nevezhető a stílusa, emiatt mindig hálás témát jelentenek a sajtó számára. De Vadim “bohózatba” illő kirohanásai és a juhászból milliomossá nőtt Becali útszéli megnyilatkozásai mögött mindkét személyiség szélsőséges nacionalizmusa – főleg magyarellenessége – rejlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik