Nagyvilág

Amerika felülvizsgálja afganisztáni taktikáját

Az Egyesült Államok felülvizsgálja afganisztáni taktikáját, tekintettel a polgári áldozatok magas száma miatt az utóbbi hónapokban kialakult ellenérzésekre - jelentette be az Afganisztánban állomásozó amerikai és NATO-csapatok főparancsnoka pénteken.

Stanley McChrystal szenátusi beiktatása után a BBC-nek elmondta: nagy figyelmet fog fordítani arra, hogy összehangolja a hadműveletek “rövid távú taktikai következményeit a hosszú távú stratégiai hatásokkal”. Kifejtette, hogy felül fogják vizsgálni a harci szabályzatot és a műveletekben részt vevő egységeknek nyújtott kiképzést. Ennek során nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy “a lakosságért harcolnak, s ennek egyaránt részét képezi az ellenségtől, valamint a saját műveleteik nem szándékolt következményeitől való védelem”.

Hangsúlyozta, hogy a lakosság védelme a legfontosabb annak érdekében, hogy az afgán kormányt “legitim és hatékony hatóságként” ismerjék el.

McChrystal, aki eddig a vezérkari főnökök egyesített bizottságának igazgatója volt, rövidesen átveszi a főparancsnokságot az Afganisztánban állomásozó 56 ezer amerikai, illetve a NATO más tagországai által delegált további 33 ezer külföldi katona felett. Elődjét, David McKiernan tábornokot az amerikai védelmi minisztérium májusban váltotta le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik