Külföld

Tűzharcba keveredett egy magyar alakulat

admin
admin

2009. 06. 11. 07:44

Ellenálló csoportba ütköztek és tűzharcba kerültek az Afgán Nemzeti Hadsereg, valamint a Műveleti Összekötő és Tanácsadó Csoport (OMLT) magyar és amerikai katonái szerdán az afganisztáni Pol-e Khumritól északra. Rövid tűzharc után az ellenállók visszavonultak, az incidens során a járőr feladatot ellátó magyar, amerikai és afgán katonák sértetlenek maradtak - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A járőrcsapat Pol-e Khumritól északra mintegy 40 kilométerre hajtotta végre feladatát, amikor magyar idő szerint a hajnali órákban ellenálló csoportba ütközött és tűzharcba került – olvasható a közleményben. Mint írták, a járőrcsapat légi támogatást kért, illetve megerősítésképpen a helyszínre érkezett egy, a belga hadsereg által mentorált afgán zászlóalj is. A légi támogatás és az erősítés megérkezését követően, rövid tűzharc után az ellenállók visszavonultak.

Az incidens során sem magyar, sem amerikai katona nem sérült meg, illetve az OMLT által mentorált afgán zászlóaljak katonái is sértetlenek maradtak. Az OMLT technikai eszközeiben kár nem keletkezett.

Az OMLT katonái az ellenálló csoportot felszámolták, közülük 12 fő életét vesztette, 5 fő fogságba esett, továbbá számos fegyverzeti eszközük került az Afgán Nemzeti Hadsereg birtokába. A közlés szerint a művelet magyar idő szerint 17 órakor befejeződött, a járőrcsapat megkezdte visszatelepülését az OMLT táborába.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter a művelet részleteiről folyamatosan tájékozódott, és a történtekről az eseménnyel egy időben a kormányt is tájékoztatta – olvasható.

A közleményben emlékeztettek: a Magyar Honvédség afganisztáni tevékenysége 2009-től kezdve újabb elemmel bővült. Az Ohiói Nemzeti Gárdával együttműködve magyar vezetésű Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport segíti az Afgán Nemzeti Hadsereg Baghlan tartományba települt lövészzászlóaljának kiképzését, felkészítését. Az OMLT első váltása 2009. április vége óta látja el a feladatát műveleti területen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.