Nagyvilág

Határon túl ünneplik a Jobbikot

Amíg Magyarországon a pártok és a közvélemény nagy része aggodalommal, addig a határon túli magyarok szimpátiával és az autonómia iránti újult reményekkel fogadták a Jobbik sikerét az EP-választáson.

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke gratulált Vona Gábornak, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökének, valamint külön is a Jobbik mindhárom megválasztott EU-parlamenti képviselőjének – írja a Vajdaság Ma.

„Örömmel állapítottuk meg, hogy a magyarországi szavazók megerősítették a nemzetben gondolkodó politikai erőket, amelyek szorgalmazzák, hogy a Kárpát-medencében élő magyarok nemzetként foglalják el helyüket az Európai Unióban. Meglátásom szerint ehhez az irányvonalhoz illeszkedik Morvai Krisztina, a Jobbik immár megválasztott EU-parlamenti képviselőjének kijelentése is, miszerint a Jobbik partner lesz a határon túli magyarok autonómiatörekvéseinek felkarolásában” – jelentette ki Ágoston András.

Ezek után talán nem véletlen, hogy Vona Gábor első hivatalos útjának éppen Délvidék lesz a célja.

A Vajdaság Ma értesülése szerint a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke az új, Magyar Koalíció nevű párt meghívására és szervezésében érkezik Szabadkára. Az európai parlamenti választásokon 14,77 százalékot elérő, immár harmadik legerősebb magyarországi párt frontembere június 14-én 17 óra 30 perctől a szabadkai Szabadegyetemen lakossági fórumot tart „A szebb jövő megkezdődött – Összmagyar érdekképviselet Európában” címmel. Ugyanezen a napon a Jobbik a Szabadegyetemen 11 órai kezdettel ünnepi sajtótájékoztató keretében bemutatja vezetését, programját és terveit is.

A románok inkább a szlovákokat idézik

A román Gandul napilap szerint is új reményeket ébreszt az autonómia híveinek számára a tény, hogy a Jobbik képviselőket küldhet az Európai Parlamentbe – tudósít az MTI. Az ismertető jellegű írás ugyanakkor egy szóval sem említi Romániát, hanem a szlovákok aggodalmait idézi. A címében is az olvasható: “A szélsőséges magyarok az EP-ben aggodalmat keltenek Szlovákiában.”

“A történelmi sebeket, amelyeket az EU-csatlakozás révén végleg be akartak hegeszteni, most szinte újra feltépődnek Szlovákia és Magyarország között” – olvasható a cikkben. A lap Robert Fico miniszterelnököt idézi, aki szerint egy olyan párt, amely nyíltan beszél az autonómiáról, s nyíltan támogatja a legszélsőségesebb megnyilvánulásokat, destabilizálja a térség helyzetét.

A lap az “AFP által idézett egyes elemzők” véleményét is említi, amely szerint a magyar választók nem tudnak különbséget tenni a Fidesz és a Jobbik között, sőt 41 százalékuk állítólag nem hiszi, hogy a Jobbik szélsőséges párt lenne.

Tőkés László is megemlíti a Jobbik-ot

“Magyarország polgárai súlyos ítéletet mondtak a mostani kormányra, nem kizárólag a Fidesz fölényes győzelmével, hanem a Jobbik bejuttatásával és az SZDSZ-nek az EP-ből való kiejtése révén. Gyökeres változások vannak kilátásban, és aki ezt nem veszi tudomásul, csak késlelteti azt, de megakadályozni nem tudja” – jelentette ki Tőkés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik