Külföld

Basescu bombázó lánya Brüsszelbe megy

admin
admin

2009. 06. 10. 12:03

Példa nélküli helyzetet teremt Romániában az EBA-jelenség, vagyis az, hogy Elena Basescu - Traian Basescu államfő lánya - független jelöltként szerzett szavazataival éppen azt a pártot erősíti, amelyből korábban kilépett, s amelybe most visszatért.

A román elnök 28 esztendős lánya korábban a modellszakmában futott be karriert. A sajtó számára mind a napig rejtély, hogy apja sugallatára vagy egyéni ambícióból lépett a politika színpadára.

Tavaly megválasztották őt a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) ifjúsági szervezetének főtitkárává. A román sajtó a gúny minden eszközét bevetette, amikor a televíziók újra és újra visszajátszották bakijait, nyelvhelyességi hibáit. E támadások célpontja nyilvánvalóan a magas rangú atya volt, akinek személye teljesen összefonódott a demokratákkal, annyira, hogy a politikai megfigyelők kifejezetten Basescunak alárendelt politikai erőként tartják számon a PD-L-t.

Nem vették fel a listára

Az európai parlamenti (EP) választási listára a párt Elenát is fel akarta venni, de ennek házon belül is számos ellenzője akadt. Az EP-jelöltség elfogadására felkért Alina Mungiu-Pippidi egyetemi tanár például – aki több fontos román civilszervezet vezetője – nyílt levélben közölte, hogy nem hajlandó vele együtt szerepelni jelöltként.

Elena Basescu - KÉPGALÉRIA!

Elena Basescu – KÉPGALÉRIA!

Március 18-án jött a fordulat: Elena bejelentette, hogy függetlenként indul. „Nem akarom, hogy apámat nepotizmussal vádolják, és azt sem, hogy a demokrata pártnak döntenie kelljen: engem vagy az értelmiségieket választja” – mondta akkor. Emblematikus nevet adott magának a kampányban: EBA (Elena Basescu rövidítése).

A fiataloktól várt voksokat

A kommentátorok akkor úgy vélték, hogy a PD-L értékes mandátumokat veszíthet, hiszen EBA a párt szavazóbázisából szakít majd ki voksokat. A lány a kampány előtt ki is lépett a pártból. Elena már akkor hangsúlyozta, hogy szerinte nem rontja a demokraták esélyeit, mivel a vele egy korosztályba tartozó, a szavazástól rendszerint távolmaradó fiataloktól reméli begyűjteni a mandátumhoz szükséges voksokat.

Traian Basescu maga sem hitt igazán lánya sikerében, ezért inkább a várható kudarcra próbálta őt felkészíteni lelkileg. Legalábbis ezt maga az államfő így mondta a televízió kamerái előtt, miután lánya váratlan diadalt aratott 4,22 százalékos eredményével, amellyel bejutott az európai intézmény padsoraiba. A lány ezután rögtön visszairatkozott a PD-L-be, amely most úgy tekinti, hogy EBA szavazatai hozzáadódnak a pártéhoz, s eggyel több képviselővel gyarapodik a párt Brüsszelben.

Az erdélyi Krónika több más romániai kommentátorral együtt okos húzásnak nevezi az “EBA-manővert”. Az Elena személye által megtestesített Basescu-nimbusz ugyanis szerinte nem elvonta, hanem növelte az elnöki tábor támogatottságát. A párt listáján a lány nem sok figyelmet kapott volna, de függetlenként olyan területekről gyűjtött szavazatokat, ahol a PD-L-nek nem lett volna sok keresnivalója – írja a lap.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.