Nagyvilág

9/11 az USA titkosszolgálatainak műve volt?

Nem kizárt, hogy a 2001. szeptember 11-i New York és Washington elleni terrorista támadást az Egyesült Államok titkosszolgálatai szervezték meg - állítja Petr Hájek, Václav Klaus cseh államfő egyik legfőbb tanácsadója és volt szóvivője.

Ez, illetve egy másik meghökkentő állítás, miszerint a csehszlovákiai bársonyos forradalmat elindító 1989. november 17-i prágai diáktüntetés szétverése “lényegében jelentéktelen incidens volt”, Hájek Halál szerdán (Smrt ve stredu) című, most megjelent esszékötetében olvasható.

A Mladá Fronta Dnes című liberális napilap a kötetről írva megjegyezte: Hájek állításait gyakorlatilag semmivel sem igazolja. Mint ahogy azt a véleményét sem, hogy Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet vezetője tulajdonképpen, “kitalált, virtuális egyéniség”. Václav Klaus viszont az újságnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy Hájek esszékötete “sok újat hozó és rendkívül hasznos” kiadvány.

“Aránylag nagy a valószínűsége annak, hogy szeptember 11-ét valóban az USA titkosszolgálatai rendezték meg” – idéz az újság Hájek könyvéből, amely csak most kerül a könyvesboltokba. “Személyesen az a véleményem, hogy Oszama (már úgy ahogy az egész világ ismeri a komikus televíziós beszédeiből) sohasem létezett” – áll a könyvben. Egy másik helyen Václav Havel volt cseh(szlovák) államfőt és emberi jogi harcost “radikális neomarxistának” és megrögzött baloldalinak minősíti a szerző. Éles bírálatot fogalmazott meg Mirek Topolánek, volt cseh kormányfő és a Polgári Demokratikus Párt elnöke címére is, aki szerinte hatalma csúcsán “leparkolt az európai uniós semmiben”.
Közismert, hogy Klaus úgy Havelt, mint Topoláneket szinte személyes ellenfelének tekinti.

A csehszlovák rendszerváltást elindító 1989. november 17-i eseményekről Hájek a következőket írja: “November 17-e lényegében egy jelentéktelen incidens volt. Nyilvánvaló, hogy nem volt spontán népi akció.” Miután a korabeli szocialista Csehszlovákia rendőrsége erőszakkal feloszlatta a diáktüntetést, az embereket a “manipulált média propagandája vitte az utcákra”, amely felébresztette bennük azt az érzést, hogy most már szabad. “Az 1989-es év Csehszlovákiában nem volt demokratikus forradalom (még kevésbé bársonyos forradalom), illetve felkelés a szabadság érdekében. Szó sincs népi felkelésről az elnyomó rendszer ellen” – írja Hájek.

A cseh államfő szerint Hájek könyve nagyon “gondolatébresztő”, s az egyes állítások megértéséhez mindenkinek azt ajánlja, hogy olvassa el a egész esszégyűjteményt. “Hájek elsősorban azt mondja, hogy hatalmas mediális manipuláció folyik szeptember 11-vel, Oszama bin Ladennel és Szerbia (NATO)bombázásával kapcsolatban” – jelentette ki Václav Klaus. Szerinte Petr Hájek könyve egyfajta vízió a posztmodern, manipulált világról, amelyet kisebb vagy nagyobb mértékben befolyásos médiacsoportok ellenőriznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik