Nagyvilág

Amerikai segítséget kérnek a magyar romák

Az Egyesült Államok következetesen ítélje el a romák elleni erőszakot és gyűlöletbeszédet, és nyújtson segítséget a romák elleni rasszista bűntények felderítéséhez - ezt kérte Bársony Katalin roma szociológus Washingtonban.

„Arra kérjük az Egyesült Államokat, hogy segítsen nekünk (…) a súlyos, rasszista motivációjú bűntények elkövetőinek megtalálásában és a törvény betartatásában Magyarországon” – mondta az amerikai kongresszus Helsinki Bizottságának meghallgatásán. A Helsinki Bizottság több közép-európai roma szakértőt hívott meg a meghallgatásra, amelynek a romák elleni erőszak fokozódása volt a témája.

Bársony Katalin mellett Daniel Stanislav, a budapesti székhelyű Európai Roma Jogok Központjának szlovákiai munkatársa a szlovákiai és csehországi romellenes erőszak erősödéséről számolt be. A romániai Isabela Mihalache, a Nyitott Társadalom Intézet kutatója arról beszélt, hogy a romák helyzete Európa különböző országaiban, az EU-ban és azon kívül is hasonló, az ellenük elkövetett erőszak végrehajtóit többnyire büntetlenség jellemzi.

Bársony Katalin, a romák helyzetét bemutató Mundi Romani című ismeretterjesztő tévésorozat szerkesztője felhívta a figyelmet: a romákkal kapcsolatos rasszista vagy feltételezhetően rasszista indíttatású esetek ügyében Magyarországon még mindig nincs bírósági eredmény. „Sem az ügyészség, sem a rendőrség részéről, semmilyen állami szerv részéről nem kaptunk egyértelmű választ a tatárszentgyörgyi, a tiszalöki gyilkosságokkal kapcsolatban” – mondta. Rámutatott, hogy „ezért az egész roma társadalom Magyarországon állandó napi félelemben él”.

A magyarországi közbeszédet nem ezek az ügyek, hanem a „cigánybűnözéssel” kapcsolatos kérdések uralják – emelte ki. Előadásában azt érzékeltette, hogy a magyarországi romák félelme leginkább az 1960-as években az Egyesült Államokban, a Ku Klux Klan idejében a feketék által megélt közeghez hasonlít, amikor nem lehetett tudni, kinek a háza előtt gyullad fel egy horogkereszt, kinek a házába törnek be és gyilkolják meg az ott lakókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik