Nagyvilág

Meghalt egy kisfiú a vajdasági forgószéltől

Egy szívbeteg kisfiú vasárnap belehalt a vihartól való félelembe az észak-vajdasági Csantavéren (Cantavir), a települést letarolta a forgószél.

A harmadik osztályos gyerek a házuk udvarán játszott, amikor délután négy óra tájban rátört a településre a Szabadka felől érkező forgószél. Annyira megijedt, hogy leállt a szíve, s az orvosok, bár fél órán át küzdöttek az életéért, nem tudták megmenteni.

Az orkán háztetőket bontott meg, fákat tépett ki tövestül.
„Olyan hangja volt, mint amikor negyven kamiont egyszerre túráztatnak. A főutcán ereszkedett le, és sodort maga előtt mindent. Olyan erővel fújt, hogy 60-70 négyzetméteres palatetőket emelt le, és dobott át a szomszéd portájára. Fákat tépett ki tövestől. A főutcán nincs olyan ház, amelyben ne tett volna kárt. Én még ilyet nem láttam soha” – nyilatkozta a Magyar Szónak Zabos Árpád, a csantavéri helyi közösség elnöke.

A Horvátországból érkezett front először Zombort érintette, s onnan vonult tovább északkeleti irányba. Az erős széllökések, zivatarok más településeken is okoztak károkat, de akkorát sehol sem, mint Csantavéren.

A szerb meteorológiai intézet hosszú távú előrejelzése szerint időjárás szempontjából mozgalmas lesz a nyár, többször lehet számítani heves viharokra, jégesőre. A belgrádi költségvetésből 18 ezer, a jégeső elhárítására szolgáló rakétára különítettek el pénzt. A három, jégvédelmi rakétát gyártó szerbiai üzem közül kettő már teljes kapacitással termel.

A múlt hét végén a nyugat-szerbiai Valjevóban volt erős jégeső, s a csaknem tojás nagyságú szemek mintegy 850 hektáron teljesen elverték a szántóföldi termést, s hatalmas károkat okoztak a málnásokban, veteményes kertekben, gyümölcsökben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik