Nagyvilág

Ficónak már csak a Jobbik hiányzott

A szlovák kormányfő rossz hírnek tartja, hogy Magyarországon a Jobbik sikeresen szerepelt az európai parlamenti választáson és három képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

“Ez az autonómiáról nyíltan beszélő, a legjobboldalibb és legszélsőségesebb álláspontokat nyíltan vállaló párt nagy bizonytalanságot fog okozni a régióban” – jelentette ki Robert Fico Pozsonyban tartott hétfői sajtóértekezletén.

Szerinte még rosszabb lesz a helyzet, ha a Jobbik bejut a magyar parlamentbe. “Még rosszabb lesz, ha a következő parlamenti választáson – amelyre Magyarországon valószínűleg korábban kerül sor, mint Szlovákiában – olyan támogatást szerez, hogy bejut a magyar parlamentbe” – jegyezte meg Fico.

A szlovák miniszterelnök ugyanakkor leszögezte: ez a magyar választók döntése volt, s abba másnak nincs beleszólása. Szlovákiának azonban kötelessége, hogy felkészüljön mindazokra a szélsőségekre, amelyek ebből a helyzetből adódhatnak majd. “Fel leszünk készülve, és reagálni fogunk” – hangsúlyozta Robert Fico. Pártja – az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) – győzelmét és a szlovákiai európai parlamenti választáson megszerzett öt mandátumát nagy sikernek minősítette, s azt állította, hogy az ellenzéki pártok “brutális” vereséget szenvedtek, hiszen egyikük sem szerzett kettőnél több képviselői helyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik