Nagyvilág

Saramago: Berlusconi egy bűnöző

Különösen éles támadást intézett az olasz kormányfő ellen José Saramago Nobel-díjas portugál író az El País című balközép madridi lap vasárnapi számában: "bűnözőnek" és "vírusnak" minősítette Silvio Berlusconit.

“Bűnözőnek neveztem ezt a valamit, és nem bánom” – írja Saramago az újságban, amely pénteken kompromittáló fotókat közölt a Berlusconi szardíniai villájában folyt partiról. Az író legutóbbi könyvében is lebűnözőzte az olasz miniszterelnököt.

Így mulat az olasz miniszterelnök - az El País által megjelentett fotók egyike.

Így mulat az olasz miniszterelnök – az El País által megjelentett fotók egyike.

Saramago szerint “a Berlusconi nevű “valami” már évek óta követ el különböző súlyú, de mindig napvilágra kerülő vétségeket. Mi több, “ő nem áthágja a törvényeket, hanem maga gyártja azokat, hogy védje köz- és magánérdekeit, politikusi, vállalkozói, illetve kiskorúak kísérgetésére vonatkozó érdekeit.”

“Ez a valami, ez a betegség, ez a vírus okozhatja Verdi országának erkölcsi halálát, hacsak egy nagy hányás ki nem tudja vetni az olaszok tudatából, mielőtt még szétrágja a világ egyik leggazdagabb kultúrájának ereit és szívét” – folytatja cikkében az író. Berlusconi “vészesen hasonlít egy emberi lényre, egy partikat, orgiákat szervező valamire, ami egy Itália nevű országot irányít”.

Berlusconi közölte, hogy pert indít az El País ellen. A spanyol lap vasárnap újabb fotókat közölt a Belusconi-villában készültekből – abból a több százból, amelyet a “Cavaliere” sürgetésére a római államügyészség zárolt, mondván, hogy közzétételük ellenkezik a magánélet sérthetetlenségének elvével. A vasárnapi szám szerkesztőségi cikke szerint az olasz kormányfő “folyamatosan visszaél hatalmával, ami romba döntheti a jogállamot és a demokratikus rendszert Olaszországban”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik