Nagyvilág

Négy mandátumot szerezhetnek a romániai magyarok

A Szociáldemokrata Párt és a Konzervatív Párt (PSD-PC) szövetsége nyerte az exit poll adatok szerint a vasárnapi romániai európai parlamenti választásokat, a Magyar Összefogás Listája 9-10 százalékot kapott.

A Realitatea és az Antenna3 hírtelevízió által külön-külön – az INSOMAR és a CCSB közvélemény-kutató intézetektől – megrendelt felmérései szerint a PSD-PC 31,0, illetve 30,7 százalékkal került első helyre, koalíciós partnere, a miniszterelnököt adó Demokrata Liberális Párt (PD-L) 30, illetve 30,4 százalékkal foglalta el a második helyet. Harmadikként futott be az ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) 16,6, illetve 15,4 százalékkal.

Az ugyancsak ellenzékben lévő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) jelöltjeiből álló Magyar Összefogás Listájára a szavazók 9,1, illetve 10,4 százaléka adta voksát. A CCSB számításai szerint a romániai magyarok négy mandátumot szerezhetnek az Európai Parlamentben.

A romániai parlamentből korábban kiesett Nagy-Románia Párt (PRM) 7,2, illetve 6,8 százalékkal végzett. A Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNTCD) a voksoknak mindössze 1,3, illetve 1,8 százalékát hódította meg. A függetlenként indult Elena Basescu (Traian Basescu államfő lánya) 3,4, illetve 3,6 százalékos eredményével várakozáson felül szerepelt, a másik független jelölt, Pavel Abraham a szavazatok 0,6, illetve 0,5 százalékát szerezte.

Az előző, 2007 november 25-én rendezett európai parlamenti választásokon részben más volt a romániai pártpaletta. Akkor még csak Demokrata Pártnak hívták a mai PD-L elődjét, a hivatalos végeredmények szerint az 28,81 százalékot szerzett. A PSD akkor 23,11 százalékkal zárt, a PNL 13,44 százalékot kapott. Az RMDSZ a szavazatok 5,52 százalékát nyerte el.

Tőkés László akkor még független jelöltként indult (az RMDSZ-en kívüli magyar szervezetek támogatásával), és 3,44 százalékot kapott. Azon a választáson rész vett az Új Generáció Pártja (PNG) 4,85 százalékot szerezve, a PRM 4,15 százalékot hódított, a szociáldemokratáktól külön induló PC 2,93 százalékkal volt kénytelen beérni. A Nemzeti Kezdeményezés Pártja (PIN) 2,43, a PNTCD 1,38 százalékot szerzett akkor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik