Nagyvilág

Moszkva a Világbanknál kilincsel

Hitelfelvételről tárgyal Oroszország a Világbankkal - közölte vasárnap a nemzetközi pénzügyi szervezet oroszországi képviseletének vezetője.

Klaus Roland a RIA Novoszti hírügynökségnek elmondta: költségvetési gondok miatt Oroszországnak akár 10 millió dollárra is szüksége lehet jövőre, de még korai lenne a támogatás konkrét formájáról beszélni. Közvetlen hitelről és garanciavállalásról is lehet szó, végső döntést pedig csak 2010 elején hoznak, amikor már pontos képet lehet alkotni a gazdaság helyzetéről és a nyersanyagárak alakulásáról.

Az orosz hírügynökség szerint a Világbank és a moszkvai pénzügyminisztérium képviselői a Szentpéterváron zajló gazdasági fórumon megkezdték az egyeztetéseket a hitelfelvétel technikai részleteiről.

Oroszország a világ harmadik legnagyobb valutatartalékával rendelkezik, a 380 milliárd dollár túlnyomó része azonban nem szabad forrás; már eldöntötték, hogy mire fordítják, a gáz- és olajkivitelből származó bevételekre alapozott költségvetés helyzete pedig hónapról hónapra romlik.

Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter már áprilisban, a Világbank washingtoni központjában tett látogatásán jelezte Robert Zoellicknek, a pénzügyi szervezet vezetőjének, hogy gondok támadtak és legalább három évig eltart majd, mire sikerül helyreállítani a költségvetés egyensúlyát.

A Világbank szerint az oroszországi bruttó hazai termék (GDP) 4,5 és 5,6 százalék közötti mértékben csökkenhet idén. Az első negyedévben a visszaesés 23 százalékos volt a tavalyi utolsó negyedévhez képest, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig 9,5 százalékkal zsugorodott az orosz gazdaság, amely 2008-ban 5,6 százalékkal bővült, de a negyedik negyedévben az éves szintű növekedési ütem már csak 1,2 százalékot ért el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik