Külföld

Felavatták az első fekete női rabbit

admin
admin

2009. 06. 07. 19:23

Felavatták a világ első afroamerikai női rabbiját a hétvégén az Egyesült Államok-beli Cincinattiben. Alysa Stanton azt mondta, büszke arra, hogy személye a judaizmus növekvő sokszínűségét képviseli.

Az első afroamerikai női rabbiról szóló hír vegyes reakciót váltott ki az amerikai zsidóság körében. Az ortodox zsidó közösség – amely történelmileg nem enged nőket vezető posztokra kongregációiban – nem fogadja el Stanton felavatását. Gil Student New York-i ortodox rabbi közölte: mindenki számára elegendő tér van a judaizmusban a szellemi kiteljesedéshez, de a rabbi szerepét nők nem tölthetik be. “Ez hagyományon alapszik és törvényben van rögzítve” – szögezte le, hangsúlyozva, hogy nem Stanton bőrszínével van a gond, hanem azzal, hogy nő.

Az Egyesült Államok zsidó népességének egyötöde, mintegy 1,2 millió ember nem zsidó származású, vannak köztük feketék, ázsiaiak, spanyol ajkúak és vegyes származásúak. Jonathan Sarna, a bostoni Brandeis University judaizmusszakértője szerint az amerikai zsidó közösség egyre sokszínűbbé válik az áttérések, vegyes házasságok és örökbefogadások következtében.

Alysa Stanton egy evangéliumi pünkösdista családban nőtt fel az ohiói Clevelandben. A 45 éves rabbi – aki maga reformista – korábban elmondta, Amerikában az emberek többnyire nem a szellemi út, a “spiritualitás” miatt, hanem olyankor térnek be (a zsidó hitbe), amikor egy zsidó emberrel kötnek házasságot kötnek vagy élnek együtt. “Én a spiritualitás miatt teszem meg” – mondta a korábban pszichoterapeutaként dolgozó nő.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.