Nagyvilág

Washington kemény hangot ütött meg Kínával

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán szokatlanul éles hangú állásfoglalásban követelte Pekingtől, hogy adjon számot a 20 évvel ezelőtt vérbe fojtott Tienanmen téri diákmegmozdulás áldozatairól. Az újságírók munkáját esernyőkkel akadályozták a kínai hatóságok.

Az amerikai diplomácia irányítója a demokráciát követelő diáktüntetés évfordulója előtti napon arra is felszólította a kínai vezetést, hogy bocsássa szabadon mindazokat, akik még mindig börtönben sínylődnek az egykori tüntetések miatt.

Clinton írásos nyilatkozatában azt is követelte, hogy a kínai kormány hagyja abba azoknak a zaklatását, akik részt vettek annak idején a megmozdulásokban, és kezdjen párbeszédet az áldozatok családjaival.

Kínának, amely nagy gazdasági fejlődést tett, és elfoglalni látszik megfelelő globális vezető helyét, nyíltan meg kell vizsgálnia múltjának sötét eseményeit, és nyilvánosan számot kell adnia azokról az emberekről, akiket megöltek, letartóztattak és akik eltűntek, a tanulság és a gyógyulás céljából – tartalmazza a külügyminiszter közleménye.

Clinton bekeményít

Elemzők rámutatnak: a külügyminiszter állásfoglalása lényegében a régóta vallott amerikai álláspontot tükrözi, de a négy hónapja hivatalba lépett Clinton eddig nem használt ilyen kemény hangnemet. Hillary Clinton februárban csalódást okozott jogvédő csoportoknak, amikor kijelentette, hogy a Kínával kapcsolatos emberi jogi kérdések nem zavarhatják meg az amerikai-kínai együttműködést a globális pénzügyi válság, a klímaváltozás, valamint az olyan biztonsági kihívások kezelése terén, mint amilyen az észak-koreai nukleáris program.

A Clinton nyilatkozatát ismertető P. J. Crowley külügyi szóvivő azt mondta: Washington azt szeretné, ha Kína kész lenne tanulni történelméből, nem pedig azon igyekezne, hogy eltitkolja azt. A kínai kommunista párt – amely soha nem hozta nyilvánosságra az 1989. június 4-i megtorlás halálos áldozatainak számát – attól tart, hogy az évfordulós megemlékezések megingathatják hatalmát.

Esernyőkkel szabotálják a híradást

Kína “mélységes nemtetszésének” adott hangot Hillary Clinton
üzenetével kapcsolatban. A kínai külügyi szóvivő szerint az Egyesült
Államok “nem ismeri a tényeket, alaptalan vádakkal” illeti a pekingi
kormányt, és az amerikai külügyminiszter nyilatkozatával “durván
beavatkozott Kína belügyeibe”.

A pekingi Tienanmen téren a diáklázadás húszéves évfordulóján a kínai biztonsági szolgálatok emberei esernyőkkel próbálták eltakarni a CNN kameráját, és megakadályozni az újságírók munkáját. A nagyobb közösségi portálokat, mint a Twitter vagy a hotmail.com, letiltották. A YouTube pedig már március óta elérhetetlen Kínában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik