Nagyvilág

Németországba érkezett Obama

Németországba érkezett csütörtök este Barack Obama amerikai elnök, aki előzőleg Szaúd-Arábiában és Egyiptomban tett történelmi látogatást, új kezdetet szorgalmazva az Egyesült államok és a muzulmán világ viszonyában.

Az elnöki különgép rendkívüli biztonsági intézkedések közepette szállt le Drezdában, ahol Obama pénteken délelőtt Angela Merkel kancellárral folytat tárgyalásokat. Berlini kormánykörökben előzőleg némi megrökönyödést okozott, hogy az Egyesült Államok elnöke nem a fővárosba érkezett, később azonban arra hivatkoztak, hogy az egy napra tervezett Obama-vizit legfőbb célja az emlékezés.

Tiszteleg a nácik áldozatai előtt

Ennek kapcsán egyes források arra utaltak, hogy a szászországi főváros a II világháború végén csaknem teljes mértékben a szövetségesek bombázásainak áldozatává vált. Így a drezdai helyszín kiválasztását egyfajta közvetett amerikai gesztusként értékelték.

Ebből a szempontból még nagyobb jelentősége van annak, hogy a drezdai tárgyalások után Barack Obama Merkel kancellár kíséretében a türingiai Weimar közelében lévő, egykori buchenwaldi koncentrációs tábort is felkeresi, ahol ma emlékhely áll és múzeum működik. Obama – akinek anyai nagybátyja 1945 áprilisában részt vett az egyik buchenwaldi altábor felszabadításában – tisztelegni kíván a náci rezsim áldozatainak emléke előtt.

A gesztus a maga nemében egyedülálló, amerikai elnök ugyanis egykori koncentrációs tábort még nem keresett fel. Amerikai források szerint az elnök az arab országokban tett látogatás után mindezzel Izraelnek is üzenni kíván, jelezve a zsidó állammal iránti elkötelezettségét.

Emlékezés és újjászületés

Obama érkezéséhez időzített nyilatkozatában a német kancellár azt hangoztatta, hogy az elnöki vizit az egykori náci rezsim által indított háborúra, illetve Németország újjászületésére való emlékezés jegyében zajlik. Merkel ennek kapcsán utalt a látogatás állomásaira, azaz a bombázás után talpra állt Drezdára, továbbá Buchenwaldra és végül Normandiára, ahol szombaton a szövetségesek partraszállásának 65. évfordulóján ünnepi megemlékezést rendeznek.

A szászországi fővárosban a vizit idejére rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, ennek ellenére Obama a tárgyalások után rövid találkozót tervez a drezdaiakkal. Majd Merkel kancellárral Buchenwaldot, s végül délután a rajna-pfalzi Landstuhlban lévő katonai kórházat keresi fel, ahol az Afganisztánban és Irakban súlyosan megsebesült amerikai katonákat kezelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik