Nagyvilág

Kitakarították Kairót Obama kedvéért

Obama-lázban égnek a kairóiak. Az elmúlt napokban egyfolytában aszfaltoztak, utat javítottak, virágokat ültettek, hidakat mostak, valamint graffitiket tüntettek el, hogy megfelelő fogadtatásban részesíthessék az USA elnökét, aki nem csekély történelmi tettet hajt végre: Roosevelt után ő lesz a második amerikai elnök, aki beszédet mond a Kairói Egyetemen.

„Bárcsak minden hónapban Kairóba jönne Obama, és minden egyes alkalommal a Kairói Egyetemre is ellátogatna” – fohászkodtak az elmúlt napokban az egyetem munkatársai, ugyanis egy Obama-látogatás kellett ahhoz, hogy több évtized után újra eredeti pompájában ragyogjon kívül-belül a létesítmény.

Pucoltak, mostak

Nemcsak újraaszfaltozták az egyetemhez vezető utakat, és újramázolták fekete-fehérre a járdák széleit, hanem a falakon éktelenkedő graffitiket is lemosták szappanos vízzel. Az egyetem belső területét újonnan ültetett virágokkal és fákkal árasztották el, míg az épületen díszelgő egyiptomi zászlót is egy újra cserélték.

A díszteremben – ahol majd az USA elnöke az iszlám világhoz fog beszédet intézni csütörtökön (várhatóan az Egyesült Államok és a muzulmán világ kapcsolatainak javítását fogja szorgalmazni) – kicserélték a klímaberendezést, valamint a világítási és a hangosítási rendszert. Sőt az auditórium alatti csatornázási rendszert is ellenőrizték a biztonságiak. A campus környékét is rendbe tették: 450 takarító mosta az Október 6-i hidat, amelyen majd Obama páncélozott limuzinja áthalad a Níluson, az utcai lámpákat pedig megjavították és kifényesítettték. Az egyiptomiak szerint az előkészületekben Richard Nixon kairói látogatása köszön vissza, hiszen hasonló pompával fogadták őt 1974-ben, amikor is Szadat elnökkel találkozott (de ő nem beszélt a Kairói Egyetemen).

Csinosítják az egyetem környékét (forrás: al-Ahram)

Kicsinosították az egyetem környékét (forrás: al-Ahram)

Ügynökök a helyszínen

Az eddig még sosem tapasztalt biztonsági intézkedések nemcsak az egyetemre és környékére korlátozódtak, hanem az egész fővárost érintették. Obama és biztonsági személyzetének páncélozott járművei, a Fehér Ház helikopterei már a hét elején megérkeztek a kairói reptérre. Az amerikai elnök védelméről 3 ezer fős titkosszolgálati (CIA-ból, FBI-ügynökökből álló) különítmény gondoskodik majd. Az amerikai nagykövetség már napokkal ezelőtt főhadiszállássá alakult át, ahonnan felügyelik a belvárost, a Nílus-partot, a nemzetközi repülőteret és a belvárosba vezető vasúti útvonalakat. Az amerikai biztonsági erőket egy 30 ezer fős egyiptomi katonai egység is segíti, akik Kairóban állomásoznak Obama ott-tartózkodása alatt, rendőrök pedig minden utcasarkon posztolnak.

A tervek szerint az amerikai elnök csütörtökön délelőtt 10 órakor érkezik Kairóba, a repülőtérről az Abdin Palotába (a köztársasági elnök hivatalába) megy, ahol Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel találkozik, majd a Kairói Egyetemen mond beszédet. Obama útját végig helikopterek vigyázzák, a konvojában pedig szenzoros (robbanószerkereső) járművek is haladnak.

15 szerencsés diák

Az amerikai elnök és Mubarak biztonsági emberei már kedden „átvették az uralmat” az 1908-ban alapított egyetemi campus felett, amely a demokrácia melletti diáktüntetések és a liberális arab tudomány központjának számít, hiszen itt végzett a Nobel-díjas író, Naguib Mahfouz is. Az egyetem mellett az ezeréves al-Azhar egyetem és mecset is felmerült Obama beszédének lehetséges helyszíneként. Bár ez utóbbi szimbolikus jelentőségű a muszlim világban, azonban az egyiptomi hatóság inkább a Kairói Egyetemet javasolta az amerikai elnöknek, mondván, azt könnyebb biztosítaniuk, mint az óvárosban (a kairói bazárnál) található al-Azhart.

Obamát az új Tutankhamonhoz hasonlítják (fotó: middle-east-online.com)

Obama nevét hieroglifákkal is leírták

(forrás: middleeastonline.com)

Az egyiptomi titkosszolgálatok emberei már május végén őrizetbe vettek több mint 30 orosz állampolgárságú egyetemistát. A diákok, akik a szunnita muzulmán művelődés fellegvárának számító kairói al-Azhar egyetem hallgatói voltak, az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi régiókból származnak. Rajtuk kívül tádzsik, üzbég, kazah, dán, brit és francia állampolgárokat is előállítottak. Az orosz sajtó szerint a külföldiek begyűjtése összefüggésben állhat Obama egyiptomi látogatásával.

Az amerikai elnök beszédét – amelyre a Muszlim Testvériség parlamenti képviselői közül tízen is meghívást kaptak – egyébként csak korlátozott számú diák hallgathatja meg, a Kairói Egyetem vezetősége választotta ki a 15 főt a diáktanács tagjai közül.

obama körútja

Június 3. Szaúd-Arábia – Abdullah királlyal folytatott tárgyalásokat az izraeli-palesztin békéről.
Június 4. Egyiptom – Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel találkozik, és beszédet tart a Kairói Egyetemen.
Június 5. Németország – Angela Merkel kancellárral találkozik, majd ellátogat Drezdába és a buchenwaldi koncentrációs táborba.
Június 6. Franciaország – Nicolas Sarkozy francia elnökkel folytat megbeszélést, majd részt vesz a normandiai partraszállás franciaországi megemlékezésén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik