Nagyvilág

Kínának „mélységesen nem tetszik” Clinton üzenete

Kína "mélységes nemtetszésének" adott hangot csütörtökön azzal kapcsolatban, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az 1989. júniusi pekingi, Tienanmen téri tüntetések utáni halálos áldozatok, eltűntek, letartóztatottak neveinek nyilvánosságra hozatalát sürgette.

A kínai külügyi szóvivő szerint az Egyesült Államok “nem ismeri a tényeket, alaptalan vádakkal” illeti a pekingi kormányt, és az amerikai külügyminiszter nyilatkozatával “durván beavatkozott Kína belügyeibe”.

Clinton szerdán közleményben szólította fel a kínai rezsimet, hogy tegye közzé a megtorlás mérlegét, és “nyíltan vizsgálja meg múltjának sötét lapjait”. Csin Kang kínai szóvivő ezzel szemben azt szorgalmazta, hogy az Egyesült Államok “szabaduljon meg előítéleteitől, és ne akadályozza, ne károsítsa a kínai-amerikai kapcsolatokat”. Egyúttal leszögezte, hogy “a 80-as évek végén történt politikai incidenssel kapcsolatban a párt és a kormány már levonta a következtetéseket”.

Az 1989. június 4-re virradóra elindult katonai megtorlás áldozatairól ma sincsenek pontos adatok. Ellenzéki erők szerint több ezerre tehető a halottak száma. Peking azonban ma is “ellenforradalmi lázadásnak” tekinti a demokratikus reformokat követelő békés mozgalmat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik