Külföld

Kitiltanák Orbánt Szlovákiából

admin
admin

2009. 06. 03. 15:48

Orbán Viktor Szlovákiából való kitiltását és a MKP törvényen kívül helyezését javasolta a pozsonyi parlament rendkívüli ülésén Ján Slota. Végül nyilatkozatban ítélte el a szlovák parlament Orbán és más magyar politikusok "nacionalista kijelentéseit" szerdán. A Fidesz tragikomikusnak tartja a szlovák álláspontot.

A Fidesz elnöke május végén Esztergomban egy, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával (MKP) közösen megtartott választási nagygyűlésen egyebek között úgy fogalmazott: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben, a június 7-i döntés öt évre meghatározza a magyarok súlyát az Európai Parlamentben. A szlovák kormánykoalíció kezdeményezésére összehívott rendkívüli parlamenti ülést két ellenzéki párt bojkottálta, de a szintén ellenzéki MKP részt vett a vitában, nehogy megfutamodással vádolhassák. Az MKP bírálta, elutasította és nem szavazta meg a nyilatkozatot.

Slota szerint Orbán “fanatikus” politikus, akinek célja Nagy-Magyarország felújítása, s ennek a célnak elérésében “semmi sem gátolhatja meg”. A szélsőséges magyarellenességéről ismert SNS-vezér nyolcpontos javaslatában szükségesnek vélte, hogy fogadjanak el törvényt a köztársaság védelméről, büntessék azokat a mozgalmakat, amelyek megkérdőjelezik a háború utáni közép-európai rendezést, és szorgalmazzák a magyarok határok feletti egyesítését.

Slota kötelezővé tenné Szlovákiában a kizárólag szlovák nyelvű érettségi vizsgákat és főiskolai felvételiket, nyelvvizsgához kötné a munkapiaci érvényesülést, és a reciprocitás elvét érvényesítené a magyarországi szlovákok és a szlovákiai magyarok jogi helyzete között. A szlovákiai magyaroknak szerinte így csak egy képviselőjük lenne a parlamentben, mint ahogy azt az – egyébként csak “papíron létező” – magyarországi kisebbségi törvény is rögzíti.

Fico is irredentizmusról és revizionizmusról beszélt

A politikus úgy fogalmazott, hogy “a Dunán túl máig nagyon sok politikailag beteg ember él”, akik nem fogadják el a két világháború utáni rendezést és a békeszerződéseket. Szerinte Orbán úgy viselkedik, “mint aki hidegháborút visel szomszédai ellen”. Az SNS elnökének meggyőződése, hogy a kisebbségi magyar EP-képviselők nem szolgálhatnak két urat, az egyiket el kell árulniuk. Ez Szlovákia lesz. Megjegyezte: ha az EP-ben több lesz a magyar képviselő, mint amennyi mandátuma Magyarországnak van, az a feszültség növekedéséhez járul hozzá.

Robert Fico kormányfő, aki Slotát megelőzően szólalt fel, szintén “nagymagyar nacionalizmusról”, magyar “irredentizmusról és revizionizmusról” beszélt, amely nemcsak Szlovákiát, de egész Közép-Európát veszélyezteti. A szlovák miniszterelnök nagyon éles szavakkal bírálta Orbán kijelentéseit, s aláhúzta: “Magyarországon egyre inkább teret nyernek a szélsőséges erők”, s ezeket a szélsőségeket a szomszédos országokban is terjesztik. Azt állította, hogy a “magyar kártyát” nem a kormánykoalíció, hanem az MKP vette elő, amikor részt vett a Fidesz kampánygyűlésén Esztergomban. Azzal vádolta az MKP-t, hogy szlovákellenes politikát folytat, és viszályt szít a szlovákok és a magyarok között.

A szlovák miniszterelnök ugyanakkor kijelentette, hogy a szlovák-magyar kapcsolatokat jónak, s több tekintetben a nemzetközi szintet meghaladónak tartja. “Elfogadhatatlan azonban, hogy országaink közti kapcsolatokat egyetlen kérdésnek, a nemzeti kérdésnek rendeljük alá, s ebből a szemszögből szemléljünk mindent” – jelentette ki. Megerősítette, hogy magyarországi látogatásra készül, s továbbra is minden feltétel nélkül kész bárhol és bármikor találkozni magyar partnerével.


Orbán nem Magyarország

“Orbán úr nem Magyarország. A Szlovák Köztársaság kormányának a Magyar Köztársaság kormánya a partnere. Ugyanakkor természetesen észrevesszük ezeket a hangokat, amelyeket potenciálisan nagyon veszélyesnek és bizonytalanságkeltőnek tartunk, reagálunk rájuk, de a hivatalos szlovák-magyar kapcsolatokat ebben a szakaszban nem terheljük velük, ez nem a szlovák-magyar kapcsolatok terepe” – jelentette ki Miroslav Lajcák külügyminiszter.

A miniszter szerint Pozsony szükségét érzi annak, hogy felhívja Európa figyelmét a Fidesz elnökének nyilatkozataira, amelyek “nem tartoznak a 21. századi Európa kultúrájába”. Lajcák úgy véli: a szlovák-magyar államközi kapcsolatok jók, s az Orbán-ügy nem fogja befolyásolni a két miniszterelnök, Robert Fico és Bajnai Gordon budapesti találkozóját sem, amelyre a tervek szerint június végéig kerül sor.

A miniszter elmondta: utasította a budapesti szlovák nagykövetet, hogy vegye fel a kapcsolatot Orbán Viktorral, és személyesen tolmácsolja neki a pozsonyi kormány álláspontját esztergomi kijelentéseivel kapcsolatban. A találkozóra azonban eddig nem került sor. – Orbánnak vagy nem volt mersze, vagy nem volt ideje a találkozóra – jegyezte meg Lajcák.

Az MKP visszautasít

“Hamis és veszélyes játékot folytatnak mindazok, akik a közelgő európai parlamenti választás előtt ismét elővették a magyar kártyát” – reagált az elhangzottakra Bárdos Gyula, az MKP parlamenti frakciójának vezetője.
“Elutasítjuk a Szlovák Köztársaság szuverenitása elleni támadásokról szóló hazug és célirányos vádakat” – jelentette ki Bárdos. “Szlovákia területi egységét senki nem veszélyezteti. Ha valakinek ilyen értesülései vannak, kérem, forduljon az illetékes hatóságokhoz” – húzta alá.


A Fidesz szerint tragikomikus


A Fidesz leghatározottabban elítéli, és már-már tragikomikusnak tartja a szlovák kormány nyilatkozatát, illetve azt, hogy a szlovák parlament rendkívüli ülését összehívták annak érdekében, hogy Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, Csáky Pált, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) vezetőjét, valamint a

Fideszt és az MKP-t elítéljék – mondta Németh Zsolt.
Szerinte a szlovák kormánypártoknak ezen fellépése nem célozhat mást, minthogy az EP-választások előtt a “legalantasabb hungarofób és magyarellenes kampánnyal mozgósítsák a szélsőséges szlovákiai szavazókat”. Hozzátette: a szerdán délután kezdődött parlamenti üléssel arról akarják elterelni a figyelmet, hogy Jan Slota révén “egy fasisztoid politikust” emeltek kormányzati szerepbe Szlovákiában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.