Nagyvilág

Jegesedés miatt zuhanhatott le az Airbus

A francia hadsereg vezérkara szerint „nincs kétség": az Air France A330 (Airbus) típusú gépének roncsait találták meg az Atlanti-óceánban. Műszakilag rendben volt a gép a felszállás előtt.

Christophe Prazuck vezérkari tiszt elmondta, az Atlantique 2 francia haditengerészeti járőrgép az elmúlt órákban szintén átrepült ama tengeri zóna felett, ahol a brazil légierő kedden megtalálta a 228 utassal a fedélzetén eltűnt Airbus roncsait. Nelson Jobim brazil védelmi miniszter már ekkor úgy nyilatkozott, hogy minden kétséget kizáróan a szerencsétlenül járt francia gép maradványaira bukkantak.

Nelson JOBIM brazil védelmi miniszter is megerősítette (Fotó: MTI/EPA)

Nelson Jobim brazil védelmi miniszter is megerősítette

(Fotó: MTI/EPA) – KÉPGALÉRIA!

A szerdai nap folyamán érkezik a térségbe egy francia AWACS felderítő radarrepülőgép, amely feltérképezi a szétszóródott roncsokat, megpróbálja pontosan meghatározni a baleset helyszínét, és elősegíteni a gép „fekete dobozának” megtalálását – tette hozzá Prazuck kapitány.

Felszállás előtt műszakilag rendben volt a gép

Nem voltak jelei annak, hogy a hétfőn az Atlanti-óceánba zuhant francia repülőgéppel műszaki problémák lettek volna a felszállás előtt – közölte a baleset körülményeit vizsgáló tisztségviselő. A francia balesetvizsgáló ügynökség vezetője, Paul-Louis Arslanian szerdán azt is elmondta: “nem optimista” a tekintetben, hogy a mentőegységek megtalálják a viharos tengerben a gép fekete dobozát, amely több ezer méterrel lehet a vízszint alatt. Időközben újabb részletek derültek ki: így az irányítótoronynak automatikusan információkat továbbító rendszer a pilótafülke mérőműszereinek jegesedését jelezte – értesült a Le Parisien című lap.

Ez járhatott azzal a következménnyel, hogy a pilóta hamis információkat kapott a fedélzeti komputertől. Ugyancsak automata jelezte röviddel a gép eltűnése előtt a kabinban csökkenő nyomást, és az elektronika meghibásodását. Arslanian a Le Bourget repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy átvizsgálták a gép karbantartási és műszaki dokumentumait, és semmilyen problémára utaló elemet nem találtak.

Egy tengeralatti hegy környékén lehet a gép

Arról is folynak spekulációk, hogy a gép esetleg a levegőben robbant fel, amelyet alátámaszthat, hogy a vészjelző nem működött, és a gép roncsai messze szétszóródtak. Arslanian azonban hangsúlyozta, hogy egyelőre nincs elegendő információ annak megállapítására, hogy a levegőben vagy a becsapódáskor tört-e darabjaira a gép. Elmondta: ha nem sikerül a fekete dobozokat megtalálni, akkor fel kell készülni arra, hogy a részleteket azok nélkül kell kideríteni. A vizsgálattal egyébként Alain Bouillard-t bízták meg, aki 2000-ben a Concorde szerencsétlensége okainak föltárását vezette. Ő június végére ígérte első jelentését.

A brazil légierő fémdarabokat, kábeleket és egy, a vízben hánykolódó utasülést fedezett fel. A kutatást nehezíti, hogy a katasztrófa feltételezett helyszínén a 4000 méter mélységben fekvő tengerfenéken egy hegy terül el. Hollandiából és Franciaországból három kereskedelmi hajó érkezett a térségbe, hogy áldozatokat keressen. Brazília öt hadihajója közül az első várhatóan szerdán érkezik a helyszínre, és hétvégére várnak egy különleges francia hajót, amely 600 méter mélységig képes robotokkal kutatni. A víz hőmérséklete ugyan langyos, 28 fok körüli, de kizártnak tartják, hogy bárki is túlélte a szerencsétlenséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik