Nagyvilág

Radikalizálódnak a szlovák szélsőségesek

A szlovák belügyi jelentés szerint az idén minden bizonnyal radikalizálódnak a Szlovákiában tevékenykedő jobboldali szélsőséges szervezetek. Tagjaik vélhetőleg a megszokottnál gyakrabban kerülnek erőszakos összetűzésbe baloldali ellenlábasaikkal.

A szlovák belügyminisztérium szélsőséges szervezetekről szóló, 2008-at értékelő jelentése szerint Szlovákiában még közel sem olyan kritikus a helyzet, mint például a szomszédos Csehországban, ahol gyakoriak az összecsapások a szélsőséges bandák és a romák, illetve a baloldali anarchisták közt. A szlovák belügyminisztérium a következtetést arra alapozta, hogy 2009-ben a szélsőséges szervezetek több évforduló megünneplésére is készülnek.

A tárca hiányosnak tartja, hogy egyetlen hatályos jogszabályban sincs meghatározva a szélsőségesség fogalma. Épp ezért fogadták el a honatyák a büntető törvénykönyv módosítását, az államfő viszont a számos pontatlanság miatt visszaküldte azt a parlamentnek, amely a júniusi ülésszakán tárgyal róla.

Sarlota Pufflerová, a Polgár és Demokrácia nevű polgári szervezet elnöke szerint a szlovák belügyminisztérium jelentése semmitmondó. A minisztérium a bírálatot elutasította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik