Nagyvilág

Obama veszi meg a General Motorst

Csődvédelmet kér hétfőn a General Motors, a szövetségi kormányzat az általa nyújtandó anyagi támogatás fejében hatvanszázalékos tulajdonrészt szerez az autógyárban - mondta el egy washingtoni kormányzati tisztségviselő helyi idő szerint vasárnap éjjel. A Chrysler az olaszoké lesz.

Összesen 50 milliárd dollárt költenek a vállalatra az adófizetők pénzéből az eddig folyósított, közel 20 milliárd dollárt is beleértve, s nincs tervbe véve további pénzügyi segítség – mondta a neve elhallgatását kérő illetékes.

A kormányzat egyáltalán nem kíván részvényes lenni különféle vállalatokban, csak ameddig ez feltétlenül szükséges; nem vesz részt a napi irányításban, s amint lehet, igyekezni fog eladni a részesedését – fűzte hozzá.

90 nap

Az elképzelés szerint a rendelkezésre álló időben – az eljárás törvényi határideje szerint 90 nap alatt – átalakítják a detroiti vállalat tulajdonosi szerkezetét. Az amerikai kormányzat mellett tulajdonos lesz a kanadai kormány – Ottawa 9,5 milliárd dollár kölcsönt nyújt a GM-nek 12 százalékos részesedés fejében – továbbá a szakszervezetek és a hitelezők.
A cégnél folytatódik a megszokott üzletmenet az eljárás tartama alatt.

Barack Obama elnök a tervek szerint hétfőn a Fehér Házban jelenti be, hogy a kormányzat támogatja a General Motors átszervezését.

A Chrysler a Fiaté

A Chrysler amerikai autógyár csődügyében eljáró bíró sajtójelentések szerint vasárnap késő este meghozta döntését: a Chrysler amerikai aktíváinak jelentősebb része az olasz Fiat járműipari konszern vezette befektetői csoporté lehet, mégpedig 2 milliárd dollárért.

A csődbementnek nyilvánított Chrysler helyett felálló új autógyártó részvénytöbbsége a New York Times című lap értesülése szerint azonban nem a Fiaté lesz, hanem a járműipari dolgozók szakszervezetéé, illetve egészségpénztáráé, 12 százalék lesz a kanadai kormányé és ezen belül egy kis rész az amerikai kormányzaté, míg a Fiat részesedése 20 százalékot ér el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik