Nagyvilág

Négy magyar az eltűnt Air France-gépen

Négy magyar név is szerepel az eltűnt Air France Rio de Janeiróból Párizsba tartó gépének utaslistáján. A gépről - eltűnése előtt - automatikus üzenet érkezett rövidzárlatról. A franciák szerint nincs már remény, a gép az Atlanti-óceánba zuhanhatott.

Négy magyar név szerepel annak a francia repülőgépnek az utaslistáján, amely hétfőn hajnalban tűnt el Rio de Janeiro és Párizs között – mondta Mátrai Zsuzsanna, a Külügyminisztérium szóvivője.

A gépen 228 személy, 216 utas, valamint a személyzet 12 tagja tartózkodott. Az Air France hivatalos tájékoztatása szerint az utasok között 126 férfi, 82 nő, nyolc gyerek és csecsemő volt.

228-an a fedélzeten (Fotó: MTI)

228-an a fedélzeten (Fotó: MTI)

A gépre többségében brazilok szálltak föl, de a France 2 közszolgálati televízió értesülése szerint legalább negyven francia, az olasz hírügynökség szerint öt olasz, a marokkói kormányhoz közel álló források szerint három marokkói orvos, egy nő és két férfi is volt az utasok között. Az ARD német közszolgálati televízió a francia kormányra hivatkozva több mint húsz német állampolgárról adott hírt, aki a gépen volt.

rövidzárlat

Automatikus üzenet érkezett a Rio de Janeiro és Párizs között eltűnt Air France-gépről, amely rövidzárlatról tesz jelentést, miután a gép átrepült egy viharzónán. A francia légitársaság közleménye szerint ez az üzenet közép-európai idő szerint hajnali 4 óra 24 perckor érkezett.

Az A330 típusú Airbusnak párizsi idő szerint 11 óra 10 perckor kellett volna leszállnia Párizs Roissy repülőterén, de már reggel 8.00 órakor nyoma veszett.

A parttól 300 kilométerre

Az AF 447 számú járata helyi idő szerint vasárnap este 7 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor szállt fel a riói repülőtérről. Három és fél óra repülés után, a partoktól megközelítőleg 300 kilométerre tűnt el a radarok képernyőiről, utoljára a brazíliai Refice légiirányítói voltak rádiókapcsolatban a géppel. A kapitány a Rio de Janiero-Párizs útvonalat ellenőrző következő, szenegáli, majd a spanyol légiirányításnál már nem jelentkezett be.
EgyAirbus A330-200-as (Fotó: MTI)

Egy Airbus A330-200-as (Fotó: MTI)

kizárható a géprablás

Kizárható a géprablás lehetősége a Rio de Janeiro és Párizs között eltűnt Air France-géppel kapcsolatban – jelentette ki hétfőn Párizsban Jean-Louis Borloo francia környezetvédelmi miniszter, aki szerint valószínűbb, hogy baleset történt.

Franciaország erősítést küldött a brazil légierőnek az eltűnt repülőgép megtalálására a brazil partoknál. A francia katonai gép a szenegáli Dakarból szállt fel a délután folyamán, s később egy másikat is küldtek.

A brazil légierő helyi idő szerint hétfő hajnalban megkezdte kutatást a feltételezések szerint az Atlanti-óceánba zuhant A330-típusú Airbus utasszállító repülőgép után az ország északkeleti részénél található Fernando de Noronha sziget térségében.

Semmi remény

A párizsi Roissy repülőtér szóvivője szerint: “semmi remény” nincs arra, hogy élve megtalálják a járat utasait. A francia légitársaság délben “sajnálattal” megerősítette a hírt és közölte: osztozik a gépen tartózkodók családtagjainak érzéseiben.

A párizsi repülőtéren a kijelező táblák egyelőre azt jelzik: késik a riói járat. A gépre várakozók számára lélektani válságirodát nyitottak a repülőtéren, a családtagokat nem közelíthetik meg a kamerák és az újságírók sem. Dominique Bussereau közlekedési államtitkár a helyszínen tartózkodik a várakozókkal.

Információra várva

Nicolas Sarkozy francia elnök közleményben fejezte ki “aggodalmát” a történtek miatt és arra kérte kormányát és az illetékes hatóságokat, hogy mindent tegyenek meg azért, hogy a repülőgép nyomait mielőbb megtalálják, és hogy fény derüljön az eltűnésének körülményeire.

Bajnai Gordon azt kérte Balázs Péter külügyminisztertől, hogy Magyarország nagyköveti és konzuli rendszerén keresztül tudjon meg pontos információkat és járjon el körültekintően az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik