Nagyvilág

Magyar zsidók személyes tárgyaira bukkantak Auschwitzban

Több száz személyes használati tárgyat találtak az egykori auschwitzi haláltábor egyik krematóriumánál állagmegőrzési munkálatok során, s ezek a tárgyak valószínűleg magyar zsidóké voltak - jelentette be hétfőn a táborban kialakított múzeum igazgatósága.

A hármas számú krematórium kemencéje közelében néhány száz tárgy került elő, amelyek közül egyeseken magyar feliratok vannak. Gyógyszerek, szemüvegek, ékszerek, üvegek és tányérok töredékei ezek, vagyis olyan személyes tárgyak, amelyeket a foglyok magukkal vihettek, amikor a tusolónak hitt gázkamrához mentek – mondta Jaroslaw Mensfelt múzeumi szóvivő.

A tárgyakat a konzerválás után beillesztik a múzeum fő kiállításába. A feliratokból kiderül, hogy a személyes holmik 1944 májusa és júliusa között kerültek a táborba, amikor a legnagyobb ütemben folyt a zsidók kiirtása – olvasható Igor Bartosiknak, a múzeumi gyűjtemény igazgatójának a közleményében. Ezekben a hónapokban mintegy 430 ezer magyar zsidót hurcoltak Auschwitz-Birkenau koncentrációs táborba.

Naponta majdnem tízezer embert öltek meg. A négy krematórium nem volt elég, a nácik azokon kívül is égették a holttesteket. A táborban mintegy 1,1 millió emberrel végeztek, akik közül egy millióan zsidók voltak, a többiek főként nem zsidó lengyelek, romák és orosz hadifoglyok – mondta Mensfeld.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik