Nagyvilág

Libanoni ezredesek kémkedtek Izraelnek

Libanonban letartóztatták a hadsereg egyik ezredesét és a földközi-tengeri ország vámszerveinek egyik magas rangú, nyugalmazott tisztségviselőjét, mert a gyanú szerint Izrael javára kémkedtek - közölték vasárnap biztonsági forrásból.

Egy héten belül a libanoni hadseregnek már a második ezredesét tartóztatták le kémkedés gyanújával.

A libanoni biztonsági szervek áprilisban kezdték meg egy állítólagos kémhálózat felgöngyölítését. Eddig 25 személy ellen emeltek vádat, egyúttal bejelentették, hogy kémkedéshez használt fortélyos szerkezeteket foglaltak le.

Két gyanúsított állítólag Izraelbe menekült, Bejrút kérte a zsidó államtól a kiadatásukat. Izrael mindeddig nem reagált a libanoni kémügyre, amely libanoni illetékesek értékelése szerint súlyos csapás a zsidó állam libanoni kémhálózatára.

A gyanú szerint az elfogott libanoniak közül sokan 2006 augusztusában, a Hezbollah és Izrael közötti háborúban kulcsszerepet játszottak a síita szervezet elleni célpontok azonosításában. Több gyanúsított állítólag a Hezbollah vezetőinek megfigyelésében vett részt, s a vád szerint legalább egyiküknek köze van Gáleb Avalinak, a síita mozgalom egyik vezetőjének meggyilkolásához. A Hezbollah-parancsnokkal autóba rejtett pokolgép végzett 2004 júliusában Bejrútban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik