Külföld

A fehérorosz elnök szakított Moszkvával

admin
admin

2009. 06. 01. 11:09

Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök a hét végén felhívta a kormányát, hogy a világ más tájain keresse a boldogulást, s gyakorlatilag bejelentette, hogy Minszk szakított Moszkvával, amellyel még a múlt héten is a közös szövetségi állam létrehozásán fáradozott a közös minisztertanács ülésén, ahol 2011. július 1-jére kitűzték az egységes orosz-kazah-fehérorosz vámterület létrehozásának határidejét.

Az elfordulás oka a közlés szerint az, hogy Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter összeomlást jósolt a fehérorosz gazdaságnak, de a valóságban inkább azon sértődhetett meg Lukasenka, hogy Moszkva jelenleg nem akarja rendelkezésére bocsátani a soron következő, félmilliárd dolláros hitelt, de ha mégis, akkor rubelben, ez pedig Minszknek nem felel meg.

A Kommerszant című orosz lap hétfőn úgy vélte: amennyiben a gazdasági konfliktus tovább mélyül, most első ízben hatással lehet a két ország közötti katonai-politikai együttműködésre is.
Lukasenka politikai következményekkel fenyegetőzött, s azt mondta, máshol kell keresni a boldogulást, de csak egyetlen országot nevezett meg, amely Oroszország helyére léphet: Kazahsztánt. A Nyugatot nem említette.

Pedig az Európai Unió több látványos gesztust is tett Minszknek az utóbbi időben: Fehéroroszország is részese az EU Keleti Partnerség programjának, és az Európa Tanács közgyűlésében helyreállították 1997-ben megvont meghívotti státusát. A Kommerszant szerint azonban gazdasági haszonra ebből nemigen lehet számítani: a Keleti Partnerség az összes érintett államnak mintegy 600 millió eurót irányoz elő három év alatt, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank szakértők szerint csak jelentős gazdasági reform esetén nyújtana hitelt Minszknek, és még akkor is csak jóval kevesebbet a kért 7 milliárd dollárnál.

A lap szerint Lukasenka eltökélt szavai azt jelzik, hogy a gazdasági konfliktus átcsaphat a katonai-politikai szintre, és ebben az esetben az első hatása a szeptemberre tervezett közös hadgyakorlat lemondása lehet, amelyet Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter a Szövetségi Állam létrehozása óta legnagyobb közös rendezvényének nevezett – írta a Kommerszant.

A Moszkovszkij Komszomolec című lap úgy vélte, Lukasenka az EU-ra számítva adja a sértődöttet, amiért Moszkvától nem kapta meg a kért hitelt. “A számítás elvben hibátlan, Brüsszel kész befogni az orrát és akár +Európa utolsó diktátorával+ is szóba állni, hogy Fehéroroszországot elszakítsa Moszkvától. Jelen esetben azonban az elmélet nem állja ki a gyakorlati próbát, mert az EU-nak nincs pénze. Olyan ez, mint a póker: a geopolitikai játszmákban általában az veszít, akinek elsőként mondják fel a szolgálatot az idegei. A Moszkva-Minszk partiban a vesztes szerepe általában Oroszországnak jutott, de ezúttal Lukasenkának nincs elég jó lapja a sikeres blöffhöz” – írta a lap.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.