Nagyvilág

Slota: Csáky és Orbán kijelentése neonáci

Orbán Viktor és Csáky Pál nyilatkozatai, amelyek május 23-án Esztergomban hangzottak el, erősen bűzlenek a neonácizmustól, neofasizmustól, de legalábbis a nagymagyar sovinizmustól – mondta a aSzlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke.

Ján Slota erről az SNS elnökségének vasárnapi tanácskozása után beszélt Breznóbányán (Brezno). Felhívta a figyelmet arra, hogy ha a Csáky vezette Magyar Koalíció Pártjának (MKP) választói fegyelmezettek lesznek, akkor a párt a jelenleginél több magyar képviselőt küldhet az európai testületbe. “Ezt követően pedig beteljesülnek Orbán úr szavai” – jegyezte meg a szlovák politikus.

A Fidesz elnöke Esztergomban egy, az MKP-vel közösen megtartott választási nagygyűlésen úgy fogalmazott: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben. Robert Fico szlovák kormányfő korábbi nyilatkozata szerint “abszurd”, hogy bárki is valamiféle “fiktív államnak” minősítse a Kárpát-medencét, s ez az álláspont veszélyt jelent Szlovákia számára. A szlovák koalíciós pártok rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeznek Orbán nyilatkozatai megvitatására.

“Az MKP nem kíván Slota kijelentéseivel foglalkozni,” – közölte a magyar párt szóvivője, Dunajsky Éva. A Kárpát-medence földrajzi név használata miatti rendkívüli parlamenti ülés összehívását az MKP primitív trükknek tartja, amelynek legfőbb célja a korrupciós ügyekről való figyelemelterelés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik