Nagyvilág

Clinton: Izrael hagyjon fel a terjeszkedéssel !

Az amerikai külügyminiszter kemény szavakkal utasította Izraelt, hogy kivétel nélkül állítsa le a zsidó települések terjeszkedését arab területeken.

Az elmúlt néhány évben ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok adminisztrációja ennyire élesen és egyértelműen követeli az izraeli települések számának befagyasztását – írja a BBC.

Hillary Clinton szerint Obama elnök, legutóbbi washingtoni találkozójuk alkalmával világosan tudtára adta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy le kell állítaniuk az összes zsidó település további építését palesztin földön; legyenek azok új munkálatok, meglévő települések vagy akár kistelepülések, melyeken gyakran mindössze néhány ember él és legtöbbször az izraeli kormány tudta nélkül épülnek.

Az izraeliek a meglévő települések kiterjesztését természetes növekedésnek tartják. Netanjahu elnök szerint, nem mondhatják az embereknek, hogy ne szüljenek gyerekeket, illetve nem kényszeríthetik a fiatalokat, hogy hagyják el családjaikat. Emiatt a már meglévő településeken mindenképp folytatják az építkezéseket. Ugyanakkor hajlandóak eltüntetni azokat a kistelepüléseket, melyek építését még az izraeli kormány sem engedélyezte.

Clinton üzenete mindössze néhány órával előzte meg Mahmoud Abbas, palesztin elnök és Barack Obama találkozóját. Várhatóan a palesztin elnök is hasonló felhívást intéz majd a zsidó államhoz első hivatalos washingtoni látogatásán.

Az Obama-kabinet felhívása palesztin berkekben valószínűleg örömteli fogadtatásban részesül, azonban újabb súrlódáshoz vezethet az Egyesült Államok és Izrael között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik