Nagyvilág

Tőkés a sertésinfluenzához hasonlította a magyarellenességet

A sertésinfluenza-járványhoz hasonlóan terjed a magyarellenesség a „volt kisantant országaiban", Romániában már a vezető magyar hivatalnokok felét elbocsátották - mondta Tőkés László EP-képviselő kedden Budapesten.

Körülbelül felét bocsátották el a megyei közhivatalok magyar vezetőinek, 225 közül nagyjából 120-at. A folyamat pedig tovább tart – mondta Tőkés László újságíróknak nyilatkozva.

A kialakult helyzetről Sólyom László köztársasági elnökkel is tárgyal kedden Budapesten. A romániai magyar köztisztviselők elbocsátásának ügyéről tájékoztatták az Európai Bizottság elnökét, az Európai Parlament vezetőjét és a soknyelvűségért felelős uniós biztost is – tette hozzá.

A román és az uniós jogot is sérti a romániai magyar tisztségviselők tömeges elbocsátása, Romániában “politikai és etnikai tisztogatás zajlik” – mondta Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke kedden Budapesten.

A Fidesz elítéli a Romániában zajló politikai és etnikai tisztogatást – hangsúlyozta a politikus, azt követően, hogy a bizottság meghallgatta Tőkés László európai parlamenti képviselő beszámolóját a kialakult helyzetről.

Németh Zsolt szerint félő, hogy a magyar-román kapcsolatokban az 1990-es évek feszültséggel terhes viszonya tér vissza.
Kozma József, a bizottság szocialista alelnöke szerint nem lehet napirendre térni a felett, ha a romániai magyar kisebbség kétszeresen hátrányos helyzetbe kerül. A kiszorulás a kormányból nem eredményezheti a kisebbségi jogok csorbulását – fűzte hozzá.

A magyar diplomácia dolgozik a romániai magyar hivatalnokok elbocsátásának ügyében, háttérben zajló tárgyalásokon keresik a megoldást – mondta Szabó Vilmos külügyi államtitkár.

A kétoldalú kapcsolatokban napirenden van a kérdés, valószínűleg megoldást fognak találni a következő hetekben – mondta az államtitkár, miután zárt ülésen tájékoztatta az Országgyűlés külügyi bizottságát a Külügyminisztérium lépéseiről a kérdésben. A román és a magyar külügyminiszter heti rendszerességgel tárgyal egymással uniós keretek között, egy hónapon belül államtitkári tárgyalás is lesz, emellett már szervezik a kormányfői találkozót és az együttes kormányülést is – tette hozzá Szabó Vilmos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik