Nagyvilág

Népszavazás dönthet a kolozsvári magyar feliratokról

A Szociáldemokrata Párt (PSD) kolozsvári szervezete helyi népszavazás kiírását javasolja arról, hogy legyenek-e magyar és német feliratok is a kolozsvári műemléképületeken, vagy sem.

A Krónika, az Új Magyar Szó és a Szabadság című napilapok beszámolnak arról, hogy Remus Lapusan, a PSD kolozsvári szervezetének az elnöke kijelentette: a város lakosságának kellene eldöntenie, hogy a műemlék épületekre kihelyezendő többnyelvű ismertető táblákon szerepeljen-e vagy sem magyar és német felirat is.

Ez ügyben azt követően keletkezett vita, hogy Sorin Apostu demokrata párti polgármester kijelentette: a műemlékértékű ingatlanokra elhelyezendő táblákon csak románul, angolul és franciául lesznek olvashatók az épület történetét ismertető feliratok. A polgármester a magyar sajtó azon felvetésére, hogy miért nem lesznek magyar nyelvű táblák is, kijelentette, hogy a magyar nem világnyelv.

A demokratákkal együtt kormányzó szociáldemokraták is ellenzik a magyar nyelvű feliratok elhelyezését. Lapusan az Új Magyar Szónak (ÚMSZ) elmondta, hogy csak angolul és románul kell feliratozni a műemlékeket, ez szerinte így „természetes és korrekt”, hiszen az angol és a román az Európai Unió hivatalos nyelve. A politikus válasz nélkül hagyta a lap azon felvetését, hogy a magyar is hivatalos nyelv az EU-ban – olvasható az ÚMSZ-ben.

A Krónika szerint Lapusan azzal is érvelt, hogy a kincses városban a magyar lakosság aránya 20 százaléknál kevesebb, így a közigazgatási törvények szerint nem kötelező használni a magyar nyelvet, de – mint mondta – a budapesti Gozsdu Alapítvány épületein sem látható egyetlen román nyelvű felirat sem. A műemlékek feliratozásáról a városi tanácsnak kell végső döntést hoznia majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik