Külföld

Népszavazás dönthet a kolozsvári magyar feliratokról

admin
admin

2009. 05. 26. 10:48

A Szociáldemokrata Párt (PSD) kolozsvári szervezete helyi népszavazás kiírását javasolja arról, hogy legyenek-e magyar és német feliratok is a kolozsvári műemléképületeken, vagy sem.

A Krónika, az Új Magyar Szó és a Szabadság című napilapok beszámolnak arról, hogy Remus Lapusan, a PSD kolozsvári szervezetének az elnöke kijelentette: a város lakosságának kellene eldöntenie, hogy a műemlék épületekre kihelyezendő többnyelvű ismertető táblákon szerepeljen-e vagy sem magyar és német felirat is.

Ez ügyben azt követően keletkezett vita, hogy Sorin Apostu demokrata párti polgármester kijelentette: a műemlékértékű ingatlanokra elhelyezendő táblákon csak románul, angolul és franciául lesznek olvashatók az épület történetét ismertető feliratok. A polgármester a magyar sajtó azon felvetésére, hogy miért nem lesznek magyar nyelvű táblák is, kijelentette, hogy a magyar nem világnyelv.

A demokratákkal együtt kormányzó szociáldemokraták is ellenzik a magyar nyelvű feliratok elhelyezését. Lapusan az Új Magyar Szónak (ÚMSZ) elmondta, hogy csak angolul és románul kell feliratozni a műemlékeket, ez szerinte így „természetes és korrekt”, hiszen az angol és a román az Európai Unió hivatalos nyelve. A politikus válasz nélkül hagyta a lap azon felvetését, hogy a magyar is hivatalos nyelv az EU-ban – olvasható az ÚMSZ-ben.

A Krónika szerint Lapusan azzal is érvelt, hogy a kincses városban a magyar lakosság aránya 20 százaléknál kevesebb, így a közigazgatási törvények szerint nem kötelező használni a magyar nyelvet, de – mint mondta – a budapesti Gozsdu Alapítvány épületein sem látható egyetlen román nyelvű felirat sem. A műemlékek feliratozásáról a városi tanácsnak kell végső döntést hoznia majd.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.