Nagyvilág

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre

Újabb rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea - jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség szöuli kormányforrásokra hivatkozva.

Két rövid hatótávolságú rakétát lőttek ki Észak-Korea keleti partvidékén, egy nappal az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) is elítélt második kísérleti atomrobbantás és három rövid hatótávolságú rakéta kilövése után. Most két 130 kilométer hatótávolságú rakétát lőttek ki helyi idő szerint kedd délután egy keleti partvidéki indítóállásból, Hamhung város közeléből. Az egyik rakéta légi, a másik tengeri célpontok ellen használható – írta a Yonhap.

A dél-koreai hírügynökség néhány órával korábban már beszámolt arról, hogy Észak-Korea a jelek szerint újabb rakétakísérletre készül, mert a hétfő és szerda közötti időszakra megtiltotta a Dél-Phonjan tartománya közelében zajló sárga-tengeri hajóforgalmat. Phenjan azután döntött a rakétakísérletek folytatása mellett, hogy a BT egyhangúlag elítélte az Észak-Korea által hétfőn végrehajtott, föld alatti kísérleti atomrobbantást.

A testület nyilatkozatában megállapította: Phenjan egyértelműen megsértette az 1718. számú BT-határozatot, amelyet a Biztonsági Tanács a 2006-os első észak-koreai atomkísérlet után fogadott el. A jogilag kötelező érvényű határozat megtiltotta, hogy Phenjan további nukleáris robbantásokat és rakétakísérleteket végezzen, valamint korlátozott pénzügyi szankciókat és részleges kereskedelmi embargót vezetett be a világtól elszigetelt, sztálinista vezetésű kelet-ázsiai ország ellen. A BT tagjai arról is megállapodtak, hogy haladéktalanul megkezdik egy új BT-határozat előkészítését az ügyben.

Az Interfax orosz hírügynökségnek egy moszkvai külügyi forrás úgy nyilatkozott, hogy “alighanem elkerülhetetlen” egy keményebb határozat elfogadása, mert a BT tekintélye forog kockán. Elemzők azonban nem tartják valószínűnek, hogy az Észak-Korea szoros szövetségesének számító és a BT-ben vétójoggal rendelkező Kína támogatna egy szigorúbb határozatot. Barack Obama amerikai elnök a hétfői kísérleti atomrobbantás után úgy foglalt állást, hogy az észak-koreai atomfegyverprogram fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra nézve.

Phenjan válaszul a KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség útján tudatta: álláspontja szerint az Egyesült Államok a januárban hivatalba lépett Obama elnöksége alatt is ellenséges maradt Phenjannal szemben, Észak-Korea hadserege és lakossága azonban teljesen felkészült egy esetleges “meggondolatlan” amerikai támadás visszaverésére.
Dél-Korea – az előző napi észak-koreai nukleáris kísérletre válaszul – kedden bejelentette, hogy teljes körűen csatlakozik a tömegpusztító fegyverek elterjedését meggátló kezdeményezéshez.

A szöuli külügyminisztérium annak ellenére jelentette be Dél-Korea csatlakozását, hogy Észak-Korea nemrégiben figyelmeztetett: hadüzenettel felérő lépésnek tekintené Szöul részvételét az Egyesült Államok által javasolt kezdeményezésben. A bejelentés után Barack Obama amerikai elnök biztosította dél-koreai kollégáját, Ri Mjong Bakot, hogy az Egyesült Államok “egyértelműen elkötelezett” Dél-Korea megvédelmezése mellett.

Elemzők szerint Észak-Korea a vártnál hamarabb hajtotta végre második kísérleti atomrobbantását, hogy ezzel magára irányítsa az Obama-kormányzat figyelmét, és növelje a tétet az esetleges közvetlen észak-koreai-amerikai tárgyalásokon. A nukleáris kísérlet egyúttal erősítheti Kim Dzsong Il észak-koreai vezető hatalmi bázisát, és az észak-koreai belső utódlás előkészületeivel is összefügghet: a kényes időszakban el akarnak rettenteni minden külső beavatkozástól.
Észak-Korea azóta fenyegetőzött újabb nukleáris és rakétakísérletekkel, hogy az ENSZ BT április 5-én elítélte egy nagy hatótávolságú rakéta fellövése miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik