Nagyvilág

“Anticionisták” indulhatnak a francia EP-listán

Az elnöki hivatal javaslata ellenére nem tiltotta meg a francia választási hatóság a humorista Dieudonné "anticionista" listájának indulását az európai parlamenti választásokon.

A belügyminisztérium honlapján hétfőn este tette közzé azt a 161 listát, amelyet érvényesnek talált a június 7-i választásokra. Köztük van a párizsi régióban induló “anticionisták” listája is, amelynek vezetője Dieudonné. (Az EP-képviselőket nyolc régiós listán választják meg a franciák).
Claude Guéant, a francia elnöki hivatal vezetője május 3-án egy rádióinterjúban azt mondta, hogy az illetékes francia hatóságok vizsgálják, vajon “nyíltan antiszemita” programja miatt be lehet-e tiltani ezt a listát.

Rachida Dati igazságügyi miniszter már vasárnap közölte, hogy a hatóságok nem találtak “semmilyen olyan elemet”, ami miatt Dieudonné ne indulhatna az EP-választáson. Hétfőn pedig a belügyminisztériumban működő választási iroda érvényesnek találta az anticionisták jelöltségét.

A miniszter, aki maga is képviselőjelölt a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) párizsi listáján, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a héten kezdődött hivatalos kampányban a jelöltek antiszemita vagy rasszista kijelentéseket tesznek, törvényi eljárással meg lehet akadályozni, hogy ténylegesen induljanak a választáson.
“Nem hiszem el, hogy a választók egy olyan típusú jelöltségre szavazhatnak majd, amely rasszista vagy antiszemita módon nyilvánul meg” – hangsúlyozta Dati.

A 72 francia képviselői helyért több, mint háromezren indulnak, közülük legtöbben a párizsi régióban, ahol összesen 28 listára szavazhatnak a választók. A hagyományos politikai pártok mellett a fővárosi körzetben jelöltetik magukat többek között az eszperantó nyelv védelmezői, a Királyi szövetség, a 100 százalékig politikusmentes állampolgárok, vagy az Európa Gibraltártól Jeruzsálemig és a Cannabis határok nélkül elnevezésű program képviselői is.

Ep-választás

Az EP-választással kapcsolatban további részleteket, hátteret, és friss híreket az FN EP-választás oldalán olvashat!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik