Nagyvilág

Újabb atombombát robbantott Észak-Korea

Észak-Korea bejelentette, hogy hétfő reggel sikeres föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre, és egyúttal rövid hatótávolságú rakétát is kilőtt kísérletképpen. Japán "elfogadhatatlan lépésnek", a BT-határozat megsértésének nevezte a kísérletet, az orosz ENSZ-nagykövet bejelentette, hogy a BT még a nap folyamán rendkívüli ülést tart.

Phenjan a KCNA hivatalos hírügynökség útján tudatta a kísérleti atomrobbantás az észak-koreai nukleáris elrettentő erő erősítését célzó lépések részét képezi, ezen intézkedések pedig az ország védelmét szolgálják. A második atomrobbantás ereje, s az ellenőrzés technikai színvonala egyaránt meghaladta az első tesztét – ismertette a Yonhap dél-koreai hírügynökség a beszámolót. Ez volt a második észak-koreai kísérleti atomrobbantás; az elsőt 2006 októberében hajtotta végre a kelet-ázsiai ország. A KCNA nem közölte a második robbantás helyszínét. Az első tesztet az ország északkeleti részén végezték.

Az orosz hadsereg megfigyelőállomásai észlelték az észak-koreai nukleáris kísérletet, a robbantás húsz kilotonna erősségű volt – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium egy neve elhallgatását kérő illetékese. Az orosz védelmi tárca illetékese egyúttal nyugalomra intett a kísérleti atomrobbantás után.

Elszigeteltség és népszerűség

Phenjan április végén már figyelmeztetett arra, hogy végrehajtja második kísérleti atomrobbantását. Az újabb nukleáris kísérlet az eddiginél is mélyebb nemzetközi elszigeteltségbe taszíthatja Észak-Koreát, viszont növelheti Kim Dzsong Il észak-koreai vezető hazai népszerűségét.

A japán kormány “elfogadhatatlan lépésnek”, az erre vonatkozó 2006-ban hozott BT-határozat megsértésének nevezte az észak-koreai kísérletet, s kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását. Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet bejelentette, hogy a BT még a nap folyamán rendkívüli ülést tart az észak-koreai atomkísérlet ügyében.

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök rendkívüli tanácskozásra hívta biztonsági kabinetjét. Az amerikai és az orosz kormány egyelőre nem reagált érdemben az észak-koreai kísérlet hírére. Mint mondták, még ellenőrizniük kell minden, erről szóló értesülést.

Rakéta is indult

Közben a Yonhap dél-koreai hírügynökség diplomáciai forrásra hivatkozva azt jelentette néhány órával a nukleáris teszt észak-koreai bejelentése után, hogy Phenjan kísérletet hajtott végre egy rövid – 130 kilométer – hatótávolságú rakétával is.

A föld-levegő rakétát az ország északkeleti részén fekvő Muszudan-ri indítóállásról bocsátották fel. Ugyaninnen indítottak április 5-én egy nagy hatótávolságú rakétát. Ezért a kísérletért az ENSZ BT megrótta Észak-Koreát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik