Nagyvilág

Washington tudott a készülő atomrobbantásról

Szöuli források szerint Phenjan előre értesítette Washingtont és Pekinget a hétfőn végrehajtott föld alatti atomrobbantásról.

A szöuli elnöki hivatal egyik illetékese közölte, hogy Phenjan előre értesítette az Egyesült Államokat. A név nélkül nyilatkozó tisztviselő azt nem tudta megmondani, hogy Washington továbbította-e az információt térségbeli szövetségeseinek, vagy hogy Phenjan bármely más országgal is kapcsolatba lépett-e.

Washingtonban később nem hivatalosan közölték, hogy kevesebb mint egy órával korábban kaptak hírt a robbantásról “a New York-i csatornán” át, vagyis az ENSZ-ben dolgozó észak-koreai diplomatáktól, akik kapcsolatban állnak az amerikai féllel. “Követelést nem fűztek hozzá” – mondta a neve elhallgatását kérő forrás.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség meg nem nevezett kínai diplomáciai forrásokra hivatkozva jelentette, hogy Phenjan Pekinget is előre értesítette az előkészületekről. Részletek nem ismeretesek, és az sem derült ki a jelentésből, hogy Peking milyen csatornákon keresztül kapott értesítést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik