Nagyvilág

Nincs kiegyezés a Felvidéken

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártjában (MKP) továbbra is megoldatlan az a belső konfliktus, amely azt követően keletkezett, hogy a párt parlamenti frakciójából kivált három képviselő: Bugár Béla, A. Nagy László és Gál Gábor.

Az újabb egyeztető tárgyalás hétfőn Pozsonyban eredménytelenül zárult – közölte a találkozó után mindkét fél. Bugár Béla volt pártelnök szerint az MKP vezetése felkészületlenül érkezett a megbeszélésre, s nincs meg benne a politikai akarat a párton belüli platform létrehozására, amit a hármak követelnek.

Lesz még tárgyalás

Bugár hangsúlyozta: még egy esélyt adnak a pártvezetésnek a megegyezésre, s hajlandóak újabb tárgyalási fordulóra, de az arra szóló meghívót a pártvezetéstől várják.

“Részt vehetünk a tárgyaláson, de semmi esetre sem fogunk hallgatni, s nem fogunk eltűrni olyasmit, ami a múlt héten a sajtó útján történt” – jelentette ki a volt pártelnök. Bugár nyilván Csáky Pál jelenlegi pártelnök azon interjújára célzott, amelyben “a sértettek platformjáról” beszélt.

“Ez nem a megegyezéshez vezető út” – mondta Bugár. Érzékeltette: a megegyezés alapját a platformalakítás engedélyezésében látja.

Csáky konkrét javaslatot tett

Csáky Pál viszont a hármakat hibáztatta a megegyezés elmaradásáért. Elmondta: a pártvezetés konkrét ajánlatot tett a platformok létrehozására, amely az alapszabályzatba is bekerülhetne.

“Az elnökség nevében konkrét írásos javaslatot tettünk a platformokról, amely az alapszabályzatba is bekerülhetne” – jelentette ki az MKP elnöke. A hármak álláspontját zavarosnak nevezte.

Szerinte például nehezen értelmezhető az az álláspont, hogy a párton belüli platformnak a párttagokon kívül pártonkívüliek is tagjai lehessenek. “Ezeket a dolgokat tisztáznunk kell, van-e ilyen precedens a demokratikus világban” jegyezte meg Csáky. Leszögezte, hogy az MKP vezetése továbbra is tárgyalni akar, s szeretne megegyezni a pártvezetéssel elégedetlen hármakkal.

Bugár Béla és társai áprilisban léptek ki a frakcióból. Az országos tanács szombati ülésén azt javasolták, hogy létesüljön a párton belül egy platform, amely a kisebbségi véleményeket is megjelenítené.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik