Külföld

Izland is csatlakozna az EU-hoz

admin
admin

2009. 05. 25. 19:19

Az izlandi kormány hétfőn benyújtotta a törvényhozásban azt az indítványt, amelyben parlamenti felhatalmazást kér a csatlakozási tárgyalások megkezdésére az Európai Unióval.

A miniszterelnök szóvivője közölte, hogy a kezdeményezést első olvasatban már szerdán-csütörtökön megvitathatják a parlamentben.

Izland EU-csatlakozása – a helyi politikai erők jelentős részének ellenállása miatt – egészen a közelmúltig szinte elképzelhetetlen volt. A gazdasági világválság azonban súlyos károkat okozott az ország gazdaságában, s így – nyilván ettől is egyfajta védelmet remélve – ma már Izland 320 ezres lakosságának jelentős része támogatja az EU-belépést, illetve az euró bevezetését. Egy közvélemény-kutatás eredménye szerint a megkérdezettek 61,2 százaléka helyesli a csatlakozási tárgyalásokat, s csak 29,6 százalék van ellentétes véleményen.

A korábbi, a válság által elsodort izlandi kormány vezető ereje, a konzervatív Függetlenségi Párt ellenezte Izland esetleges
EU-tagságát, attól tartva, hogy a belépés kárt okozna az ország jelentős halászati szektorának. Az áprilisi, előre hozott választásokon azonban a baloldal (a Szociáldemokrata Szövetség és a Baloldal-Zöld Párt) szerzett többséget, s e két erőből Jóhanna Sigurdardóttir kormányfő szociáldemokrata pártja egyértelműen támogatja a csatlakozási tárgyalásokat.

Bár a zöldek jóval óvatosabbak e kérdésben, megfigyelők szerint a szociáldemokraták képesek lesznek elég támogató szavazatot szerezni a törvény elfogadásához.

Évekig tarthat a csatlakozás, de egyes tisztviselők szerint ez akár egy év alatt is végbemehet, mert Izland tagja az Európai Gazdasági Térségnek (EGT). Amennyiben az EU hozzájárul Izland csatlakozásához, az országban népszavazáson döntenek annak véglegesítéséről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.