Nagyvilág

Irán nem tárgyal az atomprogramjáról

Teherán nem hajlandó tárgyalni nukleáris programjáról a nagyhatalmakkal - jelentette ki hétfőn Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök.

“Már megmondtuk, és most is azt mondjuk, hogy nem tárgyalunk az iráni dossziéról a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségen (NAÜ) kívül… a nukleáris kérdés számunkra lezárult” – szögezte le a szélsőséges nézeteiről ismert politikus, aki június 12-én indul az újraválasztásáért.

Az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Németország és Oroszország rá szeretné venni Teheránt a gyanúsnak minősülhető atomfejlesztések leállítására, de még vár a válaszra az április elején tett tárgyalási ajánlatára.

A Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország konzultációt indítványozott, amelyen rajtuk kívül részt venne Javier Solana, az Európa Unió fő kül- és biztonságpolitikai képviselője is. Irán fő tárgyalója, Szaíd Dzsalili ezt nem utasította el, de közölte, hogy Irán folytja nukleáris fejlesztéseit.

Ahmadinezsád a hétfői sajtótájékoztatón azzal az ötlettel állt elő, hogy – ha újjáválasztják – ő és Barack Obama amerikai elnök tartson nyilvános vitát az ENSZ Közgyűlésében az ősszel “a világ kérdéseiről és a békéhez vezető útról”. Észak-Korea hétfői kísérleti atomrobbantásával kapcsolatban azt mondta, hogy országa nem működik együtt a távol-keleti országgal sem nukleáris téren, sem rakétafejlesztésben. “Nincs semmi együttműködés Észak-Koreával e téren. Mi ellenezzük a tömegpusztító fegyverek gyártását, felhalmozását és elterjesztését” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik