Külföld

Horvátország nem akar több feltételt Szlovéniától

admin
admin

2009. 05. 25. 16:27

Horvátország több módosítást már nem fogad el annak érdekében, hogy az EU-tagsághoz vezető útján akadályt képező határvitáját rendezze Szlovéniával.

Ivo Sanader kormányfő és Gordan Jandrokovic külügyminiszter hétfőn leszögezte: Zágráb tartja magát ahhoz a javaslathoz, amelyet Olli Rehn, az Európai Unió bővítési biztosa terjesztett elő a múlt hónap végén, abból Horvátország már nem fog engedni.

Szlovénia azonban a határvita rendezését célzó EU-megállapodás tervezetét elfogadhatatlannak ítélte meg jelenlegi formájában és módosításokat kért.

Az EU-tag Szlovénia december óta vétójával akadályozza Horvátország EU-csatlakozási tárgyalásait. A két volt jugoszláv tagköztársaság kapcsolatait mérgező határvita rendezetlensége nehezíti Horvátország csatlakozását az EU-hoz, és ha rövid időn belül nem találnak megoldást a problémára, akkor elemzők szerint aligha fejeződhetnek be az év végéig az EU és Horvátország csatlakozási tárgyalásai.

Hírek szerint az uniós tervezet egy ötfős döntőbíróság létrehozását irányozza elő, továbbá azt, hogy a felek vállalják: kötelezőnek tekintik magukra nézve a testület határozatát.

Amint ez megtörténik, Szlovénia feloldaná a horvát EU-csatlakozási tárgyalások folytatását akadályozó vétóját. A határvita rendezésének kulcskérdése, hogy lehet-e Szlovéniának szabad tengeri kijárata, vagy Horvátország és Olaszország tengeri határa összeér partjai előtt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.