Nagyvilág

Fejtörést okoz a szlovákoknak Orbán és Csáky

Komoly gondot okoz a szlovák kormánynak az, ami a Fidesz és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnökeinek szombati esztergomi találkozóján hangzott el a Kárpát-medencei magyarság európai parlamenti képviseletével kapcsolatban.

“Orbán (Viktor) és Csáky (Pál) urak a Kárpát-medencét egy képzeletbeli területi egység szintjére emelték, amelyet az Európai Parlamentben minél több magyar nemzetiségű képviselőnek kellene képviselnie” – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő hétfői kassai sajtóértekezletén. Szerinte “abszurd”, hogy bárki is valamiféle “fiktív államnak” minősítse a Kárpát-medencét, s ez az álláspont veszélyt jelent Szlovákia számára.

“Orbán ne veszélyeztesse Szlovákiát!”

Elmondta: diplomácia úton felkéri Orbán Viktort, hogy hagyja abba az indulatok szítását és ne veszélyeztesse Szlovákia területi épségét. Hangsúlyozta: magyarországi látogatásra készül, ahol komoly tárgyalásokra és megállapodásra számít.

Fico támogatja, hogy a szlovák parlament tartson rendkívüli ülést, amelyen egyértelmű álláspontot fogalmaznának meg a területi egység ügyében.

“Csáky Páltól is meg kell kérdeznem, kinek az érdekeit fogják képviselni a (szlovákiai) magyar képviselők az Európai Parlamentben: Szlovákiáét vagy Magyarországét?” – fejtette ki a szlovák miniszterelnök.

“Nem fogadhatjuk el, hogy a Szlovákiában megválasztott képviselőknek bárki is meghatározza, kit képviseljenek. Diplomáciai úton tiltakozni fogunk ez ellen, mert ezt a Szlovák Köztársaság és annak területi egysége durva veszélyeztetésének tartjuk” – szögezte le Robert Fico.

Orbán Esztergomba látogatott

Szlovákiában június 6-án választják meg az ország 13 EP-képviselőjét. Az MKP-nek eddig két képviselője volt az EP-ben, s a jelenlegi cél ennek a két helynek a megtartása.
Orbán Viktor szombaton Esztergomban, a Fidesz és a Magyar Koalíció Pártjának közös kampányrendezvényén egyebek között úgy fogalmazott: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben.

A Fidesz elnöke a közelmúltban, határon túli területeken tett látogatásaira utalva kiemelte: a június 7-i döntés öt évre határozza meg a magyarok súlyát az Európai Parlamentben.

A rendezvényen felszólalt Bauer Edit, az MKP listavezetője, aki megköszönte Orbán Viktornak a Fidesz támogatását az Európai Parlamentben. “Közös a nyelvünk és félszavakból is megértjük egymást” – mondta. Hangsúlyozta, mindenkinek el kell mennie szavazni az EP-választáson, mert ott kell lenni, ahol “rólunk döntenek”.

Schmitt Pál, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője beszédében elmondta, a Fidesz egységként tekint a Kárpát-medencei térségre, közösen kell képviselni a magyar érdekeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik