Nagyvilág

Bedühödtek az uniós tejtermelők

Több száz tejtermelő gazda tüntetett hétfőn Brüsszelben, az Európai Unió központi épületeinél a tejárak nagyarányú csökkenése miatt.

A tucatnyi uniós tagországból – szarvasmarháiknak egy részével együtt – érkező tüntetők a tagállamok mezőgazdasági minisztereinek e havi találkozójához igazították akciójukat. A tiltakozó menet végcélja a miniszteri tanácsnak otthont adó uniós épület volt.

Az elmúlt egy évben felére estek vissza a tejárak az EU-ban, részben a nemzetközi keresleti-kínálati helyzet, illetve a 2006-os és a tavalyi reformok nyomán. Ez utóbbiak a termelés bővítésének irányába hatottak.

Az uniós miniszterek már többször foglalkoztak a kérdéssel a közelmúltban, az Európai Bizottság azonban értésre adta, hogy nem kívánja újratárgyalni az ágazat reformjáról hozott döntéseket, köztük a fokozatos kvótanövelést.

Egy korábbi ülésen több tagállam, köztük Magyarország emlékeztetőt nyújtott be a miniszteri tanácshoz, olyan – megfogalmazásuk szerint nem hagyományos – intézkedéseket kérve, amelyek ellensúlyozhatják az árcsökkenés folyamatát. Egyebek között az intervenciós ár és az export-visszatérítés emelését kérték. Az Európai Bizottság azonban lényegében elutasította a felvetéseket, bár egy szóvivő hétfőn is megerősítette, hogy a testület figyeli és tanulmányozza a helyzetet, és szükség esetén intézkedéseket hoz.

Brüsszel nem ért egyet azzal, hogy a kvótanövelés miatt csökkennének az árak. A tavalyi reformdöntés értelmében a tagországok tejtermelési kvótái a jövőben évi egy százalékkal emelkednek, majd 2015-re megszűnnek.

Más tagállamok mellett a reform eldöntésekor Magyarország is jelezte, hogy ez a döntés nyerstej-exportőrként hátrányosan érinti, és azt nemzeti hatáskörben igyekszik ellensúlyozni.
Tiltakozó akciókat tartottak a gazdák hétfőn más országokban, mindenekelőtt Franciaországban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik